Мляко на крави с бозаещи телета

0

време за прочит: 1 минута

Както се казва – да им имаме проблемите на швейцарските животновъди. След като миналата година накараха цялата страна да гласува за това, дали кравите им да имат рога, или не, след това имаше друго допитване – дали кравите да се връзват и сега стигнаха до дебата – дали могат да продават млякото от крави, обявени за такива, с бозаещи телета.
У нас, този проблем си го решаваме много лесно. Кравите ни са с бозаещи телета, хем си ги доим, хем си продаваме млякото..

Млякото от отглежданите на крави с бозаещи телета, се счита за особено подходящо за животните – малките телета, а от друга страна и отговаря на нуждите на потребителите. Продуктът от нишата вече се продава успешно в Германия. В Швейцария фермерите не могат да продават такова мляко поради правна несигурност.

Днешното законодателство в хранителния сектор, не предвижда телето да пие от кравата, ако млякото едновременно се пуска на пазара като храна. Съгласно член 32 от Наредбата за храните от животински произход (VLtH) млякото е пълномасленото мляко на едно или повече животни, което се дои редовно. Терминът “пълномаслено мляко” и дои редовно,  изключва сученето на телето.

Няма причина кравите, които  все още имат  мляко, след като сучат телетата, това мляко да  се продава. Следователно разпоредбата в законодателството за храните трябва да бъде променена  и това да създава възможност това мляко да попадне в продажба, настояват фермерите. Вероятно това искане ще има противници от страна на фермерите от млечния сектор. Предстои разглеждането на този въпрос от комисията.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here