ООН подкрепя забраната на “мокрите” пазари

0

време за четене: 1 минута

Ръководителят на ООН по въпросите на биологичното разнообразие, се изказа в полза на забраната на мокрите пазари в световен мащаб; само за 5 дни от кампанията над 200 000 души по света подписаха петицията.

Мокрите пазари, тези пазари са разпространени най-вече в Азия и Африка, където живи животни се колят и се продават на място. Тези пазари представляват  заплаха както за човешкото здраве, така и за животните. На тези пазари всъщност липсва всякакъв вид санитарна регулация и грижи и клане на животни.  В тях  се продават и колят заедно  диви и домашни животни, които са носители на смъртоносни вируси.  Експертите казват: мокрите  пазари са  ад  за животни и са заплаха за здравето на човека. Те трябва да бъдат затворени незабавно.

Закриването на тези пазари поиска и Елизабет Мрема от ООН. Връзката между унищожаването на естествената среда и появата на нови патологии вече е очевидна, като изваждаме пространството от дивите видове, ние се излагаме на риск от заразяване с нови вируси – казва г-жа Мрема.

Американския експерт по инфекциозни болести д-р Антъни Фочи призова международната общност незабавно да затвори мокрите пазари, като определи настоящата криза COVID-19 е “пряк резултат” от „плодородните” условия за разпространение на зоонотични вируси, които тези пазари разпространяват. 

Италианския изследовател,  Сапиенца Морено  подчертава –  „От втория следвоенен период до днес, преброихме стотици епидемии от животински произход, които непрекъснато се увеличават, с по-голяма честота през последните 20 години“. Защо? Отговорът е по-прост, отколкото изглежда. Разрушавайки екосистемите, премахвайки естествените бариери между нас и дивите животни, създаваме условия  за скоковете на видовете, защото увеличаваме възможността дивите животни да влизат в контакт с нас или с други животни, с които контактуваме”.

Само преди 5 дни Animal Equality стартира международна кампания, призоваваща ООН незабавно и трайно да забрани мокрите пазари по целия свят. За тези няколко дни вече сме събрали над 200 хиляди подписа, от които над 100 хиляди само в Италия. Ясно е, че обществото се изказва в полза на забрана на тези пазари и гласовете на толкова много хора не могат да бъдат игнорирани.

ПОДПИШЕТЕ ПЕТИЦИЯТА която може да видите: ТУК

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here