Беларус +5.5%

0

време за прочит: 1 минута

Беларус е една от държавите, която се държи доста безстрашно по отношение на коронавируса. Дори футболното им първенство не е прекратено и ние гледаме единствено мачове от това там. Президентът Лукашенко направо си е влюбен в земеделието. Цифрите са касноречиви. Големият бум, който Беларус направи е в млечното говедовъдство. И не случайно страната е третия производител на сирене в света. Пътят нагоре продължава и през тази година, независимо от невидимия враг – коронавируса, който помита всичко по пътя си.

Според Белстат, ръстът на производство в селскостопанските организации е  6%. Обемът е 2,8 милиарда рубли. Ръст на производството се отбелязва във всички региони, с изключение на Гомел, където той е намалял с 2,1%. Най-високите проценти се наблюдават в района на Гродно – 10,6%.

В селскостопанските предприятия производството на месо от животновъдството и птиче месо е нараснало с 5,4% до 448,1 хил. тона, а млякото – с 6,1% до почти 1,8 милиона тона, производството на яйца е намаляло с 2,6% до 735,6 милиона бр..

Кравето мляко е намалено само в района на Гомел. Тук те са получили 5,6% по-малко мляко или 232,6 хил. т. Най-голямото увеличение се наблюдава в района на Минск, където производството на мляко в селскостопанските предприятия нараства с 9,3% до 466,4 хиляди тона.

Броят на говедата в селскостопанските предприятия намалява с 1% към 1 април до 4,2 милиона глави, а кравите нарастват с 0,2% до 1,4 милиона глави. Броят на свинете се увеличи с 2,9% до 2,6 милиона глави.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here