Уикенд – Говедовъдни новини – 120 секунди: за релакс

0

Само за 120 секунди ще се разходите по света и научите много за животновъдството и не само за него.
Всичко, от което се нуждаете за да сте актуални са само 120 секунди!


ИСПАНИЯ: Треньорът на футболния клуб Барселона мечтае да покаже Купата на Шампионската лига пред своите крави. Главният треньор на футболния клуб Барселона – Енрике Сетен, говори за желанието си да спечели Шампионската лига и да покаже купата на кравите си на пасището.
„Казвам на играчите си, че бързам, че нямам време да губя, затова искам да спечеля Шампионската лига и да стана шампион. Разбира се, мечтая да ходя на пасището си сред кравите с Купата на Шампионската лига и да им я показвам “.
През този сезон „Барселона“ стигна до плейофа на Шампионската лига, където нейни съперници бяха Дортмунд „Борусия“, миланският „Интер“ и пражката „Славия“. Първият мач, проведен в Италия на 25 февруари, завърши с резултат 1: 1

САЩ: В поредния доклад на Piplsay, компания за проучване на потребителите, е констатирано, че почти половината от американците (47%) планират редовно да консумират растително мляко.
Докладът се основава на данни, събрани от 30 694 възрастни.   От участниците, които са опитвали растително мляко, по-голямата част са пробвали бадемово мляко (46%), по-малко участници са опитвали растително мляко от кокосови орехи (12%), соя (9%), овес (5%), ориз (4%) и кашу (   4%).
Повечето потребители на зеленчукови и млечни продукти (39%) правят това за разнообразието на храните.   Други избягват алергени (23%) и антибиотици (15%), грижат се за хуманното отношение към животните и околната среда (13%) и просто не харесват вкуса на животинското мляко (10%).
„Все повече хора днес изоставят обичайните млечни продукти и преминават към билкови алтернативи“ – се казва в доклада.
„Индустрия, на растителните млека, която все още е в начална фаза, вероятно ще бележи огромен прилив, тъй като големи марки като Danone, Nestlé и Unilever продължават да инвестират сериозно в нея.“

БЕЛАРУС: Министерството на антимонополното регулиране и търговия (MART) на Беларус в продължение на 90 дни въведе държавно регулиране на цените на 26 стокови артикула, включително месо, колбаси, риба, брашно, мляко и млечни продукти. Нещо за което много пъти нашите фермери са настоявали, но не трябва да забравяме, че сме членове на ЕО и това не е възможно.
Беларус обаче още не е. Съответното решение е залегнало в Указ. В съответствие с документа е съставен списък на социално значими стоки с регулирани цени: прясна риба, масло, пшенично брашно, слънчогледово и рапично масло,  сол, месо (говеждо, свинско, пилешко), разфасовки и едрогабаритни полуфабрикати, продукти варени колбаси, пресни пилешки яйца, консервирано месо, консервирана риба, сухо мляко, пастьоризирано краве мляко, кефир от краве мляко, заквасена сметана, извара, питейна вода твърд сапун за пране кибрит, санитарни салфетки за жени, памперси, тоалетна хартия.
Държавното регулиране ще се осъществява чрез въвеждането на пределно ниво на рентабилност, което се използва за определяне размера на печалбата, която да бъде включена в продажните цени на производителите на обществено значими стоки. Освен това агенцията определи максималната максимална надбавка на вносителя за социално значими стоки в размер на 10% и максималната максимална надбавка за търговия (включително квота за търговия на едро) с продажните цени на производители (вносители) за социално значими стоки.
Ценообразуването на социално значими стоки се извършва, като се вземат предвид пазарните условия, но не по-високи от установените ограничения, се казва в документа.

РУСИЯ: Износът на селскостопански продукти на Руската федерация през 2020 г. ще възлезе на 25 милиарда долара.
– “Планираме да постигнем целта. През 2019 г. износът възлиза на 25,5 милиарда долара спрямо 25,8 милиарда долара през 2018 година. В същото време Министерството на земеделието очаква положителната динамика на селскостопанското производство в Руската федерация да продължи според резултатите от 2020 г. Надяваме се тенденцията от предишни години да продължи и тази година, агропромишленият комплекс ще демонстрира положителна динамика. Селското стопанство през последните години е двигател на руската икономика и показва добър растеж във всички ключови области – в производството на зърно, зеленчуци, добитък и птици, мляко” –  казва Оксана Лют – зам. – министър на земеделието.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here