Био производителите “хвърлят кърпата”

0

време за четене: 1,5 минута

При създаването на био производство на мляко в Европа, в Регламента за него има доста компромиси, които с течение на годините отпадат. Именно през 2021 г за Австрия ще бъдат отменени редица изключения, които досега важеха за австрийските производители на биологично мляко.

 Австрия има приблизително 3000 производители на биологични млечни продукти. Средната ферма има 22 крави. Много от тези малки предприятия се намират близо до центъра на селото, а пасищата са на известно разстояние. Понастоящем освобождаване от задължителна паша при биологичните крави се прилага, когато кравите трябва да изминат повече от 200 метра до пасището или когато трябва да отидат там по павирани пътища. Тези изключения изтичат, считано от следващата година.

Имайки  в предвид промяната на изискванията  за  производителите на биологични млечни продукти в Австрия е много възможно и те да „хвърлят кърпата“ и да напуснат биологичното производство.

Фермера Шраммел се занимава с биологично земеделие от 29 години. Сега смята да хвърли кърпата, ако нищо не се промени, казва той в регионалния вестник Mein Bezirk. Със 120 крави неговата ферма  е една от по-големите ферми за биологично производство в региона. Ако той трябва да спазва по-строгите регламенти на ЕС, ще му трябват 300 хектара за  паша, производство на сено и концентрати. Пасищата, които отговарят на изискванията, са на няколко стотин метра от обора му. Трябва да прекосява канал и минава над главен път, два пъти на ден. Това не е възможно за него. Също така ще трябва да инсталира корита за водопои и да организира заслон. Освен това качеството на тревата в планината не е такова, чеда има достатъчно хранителна стойност за добитъка.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here