Най-старата крава стигнала до 175 000 кг мляко

0

време за прочит: 2 минути

Някои наши читатели пак ще ни обвинят, че не пишем за нашите ферми, а пак за чуждите. То няма и как да стане. По простата причина, че няма публична информация, кой какво е постигнал като продукция.
В Швейцария обаче не е така. Там информацията за всички породи се обобщава от Swissherdbook и редовно публикува от асоциациите. През годината се излъчва суперкравата за страната, дори и по породи, определя се коя е най-старата и продуктивна крава, определя се всестранно развитата крава. Това е въпрос на организация на многобройните организации в страната, които отговарят за селекцията и контрола на продуктивните качества на животните. Интересът при такива конкурси е много голям при фермерите и се чака  с интерес.

Днес ще ви представим най-старата крава рекордьорка на Швейцария. Резултатите са взети от Асоциацията на Швейцарската развъдна книга при говедата, която  публикува списък и продуктивността на най-старите крави контролирани в страната

Най-старата крава в средата на март 2020 г. навърши 24 години,  а седмица по-късно тя премина магическата граница на производството на мляко от 175 000 кг.
Джейсън Кения на  Крисчън Албрехт е най-старата крава в Швейцария, която е постигнала толкова висока продукция през целия живот. До преди около година тя е била най-доминиращата крава в стадото на Албрехт.
«Тя беше в топ форма. Бихте си помислили, че е на 13 години – казва той. Но сега вече е мудна, вече  много  от зъбите и са паднали и пие  малко вода. Вероятно тя няма да живее дълго, но всеки ден излиза на пасището».

Джейсън Кения е нещо много специално за фермера: „Въпреки че се телеше всяка година, тя доставяше до 12 000 кг мляко годишно, с 4,51% мазнини и 3,64% протеин“, казва гордо Албрехт. Последният път, когато са издоили  Джейсън Кения, е било преди 10 дни. Каква е рецептата ú за успех? „Здравословна природа“, казва фермерът от Асоциацията на кафявото говедо на Швейцария. Кафявото  говедо е на пасище от пролет до есен, понякога дори през зимата, когато няма сняг. Заплождана е с проверен бик от стадото, но нито една от седемте ú дъщери не са достигнали нивото на майка си Джейсън Кения.

Асоциация на Швейцария

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here