Уикенд новини / Млечен магазин- номер едно

0

Пфунд Mолкерей се счита за най-красивия магазин за мляко в света. Същият е включен в Книгата на рекордите на Гинес през 1998 г. Намира се в Дрезден и е една от туристическите атракции на града.

Пол Пфунд (1849-1923), земеделски производител от Райнхолдшайн, през 1879 г. реализира идеята за снабдяване на Дрезден с прясно и хигиенично  мляко и създава магазин, където можете да наблюдавате в търговската зала доенето на  шест крави на компанията и подготовката на  млякото за продажба.
През 1880 г. в бизнеса влиза и брат му, актьорът Фридрих Пфунд. От този момент нататък компанията функционира като Дрезднер Молкерей Гебрюдер Пфунд .. По-късно  и синовете на Пол Пфунд, Кърт и Макс, започват работа в компанията.

Първоначално всеки ден са продавани около 150 литра мляко; През 30-те години на миналия век вече литрите са 60 000, и  се преработват и продават всеки ден, за да се произведат всички видове млечни продукти.

Поради свръхпроизводството на мляко, Pfund е първият в Германия, който произвежда кондензирано мляко, което налага и на пазара в чужбина. Започва производството на  продукти, като млечен сапун и бебешка храна. Освен това, се правят и предлагат такива асортименти, като  кисело мляко, бира и лимонада направени от суроватка. 

Първият млечен магазин скоро се оказа твърде малък и мандрата се мести на друга улица. Компанията се разширява няколко пъти и се създава клон в Лобосиц в Бохемия. В магазина функционират, бална зала, детска градина и други съоръжения.

Представителната, основна сграда на компанията на Bautzner Straße 79 е построена през 1891 г. Магазинът се намира под офисните помещения. Помещенията в които са разположени щандовете за продажба на млечните продукти са изцяло облицован с неоренесансови плочки, които са изработени от дрезденски художници. Магазинът оцелява след бомбардировките през  Втората световна война. През 1972 г. е национализиран от ГДР и  през 1978 г е затворен. Старите  традиции се възраждат през 90-те години. Днес в бившия магазин на Pfunds се продават предимно сурови млечни продукти, а също така има оферти за посетители за дегустация на сирене.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here