Как не трябва да се допуска млечна криза

0

време за прочит: 3 минути

В никакъв случай не трябва да се допусне млечна криза. Поначало в млечното ни говедовъдството  съществува  криза и сега, ако се допусне такава, бъдещето ще е много сложно. Говедовъдите са на следващата линия, след нашите медици, които са за уважение. Говедовъдите трябва да осигурят млякото за изхранване на населението и да излязат с възможно най-малко негативи от кризата. Най-важни неща в момента са да се запази производството, като количество, да се осигури изкупуването на млякото, в никакъв случай да не се допусне падане на изкупните цени, а да се запазят фермите и да се вземат драконовски мерки да не се допусне заразяването на работниците от „невидимия” враг.

Трябва да следим, какво се случва в държавите, където вирусът върви „напред“, какви мерки се вземат и да избираме най-добрите варианти. Медиите вече показаха как се изливат с тонове мляко в канализацията в някои страни. Не трябва да смятаме, че сме застраховани и още сега трябва да има варианти за решаването на такива проблеми.

Какво се прави в Италия – една страна с много добро говедовъдство, но и жестоко засегната от вируса. Една от най-засегната провинция  е  Ломбардия. В провинцията се произвежда  44% от италианското мляко. До средата на март са изхвърлени 3 хиляди тона мляко – почти два пъти повече от това, което ние произвеждаме дневно.

Какво са предложили  италианските млекопроизводители, млекопреработватели, търговците и министерството за намаляване отрицателния ефект на болестта.

  • Съюзите на животновъдите са  установили  контакт с мандрите и са помолили  те да работят само с мляко произведено в Италия.
  • По същия начин, трябва населението да купува хранителни продукти италианско производство.
  • Също така, фермите  трябва да  намалят  производството, за да не падат цените и  да се избягват спекулациите върху кожата на животновъдите.
  • Приканват се фермерите да променят дажбите на кравите, като намаляват протеиновата част, за да намалят производството с поне 10%. Да се пресушат кравите, които са вече към края на лактацията и да се замени сухото мляко от храната за телетата с мляко.
  • Ситуацията е сериозна, защото доста по-малки мандри, значително намалиха активността, някои дори затвориха – главно в провинция Бергамо. Но не само заради спада на търсенето, но и поради недостига на персонал – заразен от коронавируса.
  • «Все още сме отворени и правим невъзможното да не спрем линията за преработка на мляко – казва президентът на асоциацията на млекопреработвателите – но волята сама по себе си не е достатъчна. Активирахме истинска солидарна мрежа, гарантираща събирането на цялото произведено мляко и през изминалата седмица успяхме. Нито един литър мляко не отиде за отпадъци. Сега ситуацията се влошава: износът, който усвоява около 40% от италианското производство не се реализира. Нашите доставчици трябва да направят всичко възможно и невъзможното да ограничат максимално производството, защото през следващите седмици няма да можем да поддържаме производство на същите нива като досега и системата вероятно ще се срине».
  • Част от фермерите отговориха за намаляването на производството така – «Считаме за необмислено да съветваме стопаните да ограничат „налягането” в храненето на дойните крави. Това е действие, което може да причини вреда на животните. Не трябва да изпадаме в паника, нервите ни трябва да са здрави – казва президентът на фермерска организация – животните не работят като кранове, намаляването на ефективността и баланса на дажбите на дойните крави днес, означава да имаш  метаболитни щети и бъдещи проблеми с плодовитостта в стадото и производителността. От пазарна гледна точка това ще доведе и до недостиг на мляко, когато е необходимо. “
  • Министерството отделя 6 милиона евро за закупуване на UHT мляко, произведено от сурово мляко, събрано в периода на най-голям риск за изхвърлянето му. Това мляко ще се дава на най- нуждаещите се.
  • 35,2 цента / кг, такава е цената на  млякото в Италия в средата на март 2020 г..
  • Борбата за запазването на 30 000 млечни ферми на „Ботуша“ сега започва.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here