Българските ветеринари в действие

0

време за четене: 2,5 минути

В материала

Румънските ветеринари не си поплюват

Ви запознахме с резултата от работата на румънските ветеринари по време на Великденските празници. Нашите ветеринари също не са стояли със скръстени ръце и са направили доста проверки  и съставили актове, бракували хранителни продукти. Все пак румънците са били по-строги, с повече актове, проверени субекта и бракувани храни. Наистина Румъния е по-голяма от България, но има много пъти в повече животни. Също така, румънските васти публикуват и паричните наказания, които не са никак малко – над 300 000 лева, докато при нас се съобщава само за броя на издадените  наказателни акта.


БАБХ насочи 1503 кг храни и 198 л мляко за унищожаване при проверките около Великден

Инспекторите от отдели „Контрол на храните” при Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на територията на страната са издали 60 акта за административно нарушение и 365 предписания при 4338 проверки. 147 от проверките са по жалби и сигнали на граждани.

Възбранени и насочени за унищожаване са 1503 кг храни и 198 л прясно мляко с изтекъл срок на годност, без здравна и идентификационна маркировка, и документи за произход, или без етикети, или неправилно съхранявани.

Контролът обхваща периода от 13.04.2020 г. до 24.04.2020 г., включително Великденските празници. Извършените проверки са по официален контрол и по Заповед на изпълнителния директор на Агенцията за засилени инспекции върху предлагането на храни, характерни за празничната трапеза.

Нарушенията, констатирани при проверките, са били свързани основно с предлагане на храни с изтекъл срок на годност; без етикети и/или без здравна и идентификационна маркировка; липса на регистрация на обекти по чл. 12 от Закона за храните.

Контролът с фокус върху традиционните за празниците храни остава засилен и за Гергьовден, до 08.05.2020 г.

По отношение на предлагането на трупно агнешко месо се следи за наличието и цвета на здравна маркировка (син цвят – с произход България, червен цвят – с произход, различен от български), също така дали търговците предоставят на видно място информация за страната на произход на месото, и за правилното му съхранение.

По време на празничните дни – на 01.05.2020 г. и на 06.05.2020 г. ще има дежурни служители в ОДБХ, които да осигуряват дейността на контролния орган и да реагират на сигнали на граждани.

БАБХ припомня, че сигнали за нередности приема на Горещия телефон – 0700 122 99 и през онлайн формата на сайта.

източник: БАБХ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here