Приключенията на едно селско момиче: Пасището / 15 част

0

време за прочит: 3 минути

Настъпи време животните да излязат на пасищата.
Какви са ни пасищата – какво раждат, тревостои, време за използване, такси за използването и др.  си  знаем ние. Едно обаче е вярно, че повечето пасища са вече изчистени според изискванията от фермерите. Самото мероприятие – изкарвам животните на паша, е с две асоциации за фермерите. Ще изкарам животните на паша, че да икономисам някои лев за фураж – казват фермерите.
Не винаги обаче се получава така.
Дори и да има паша, ако няма водоизточник излизането на паша си е провал. Другото, което си мислят фермерите и дори не смеят да го кажат е – днес ги изкарах на пасището, утре сигурно ще ми намалят изкупната цена на млякото с няколко стотинки, ще ми падне процентът на маслеността и протеина, да видим как ще се оправям с мандрите.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ: Приключенията на едно селско момиче
Началото/ 1 част
Нашата ферма / 2 част
Нашите крави / 3 част
Раждане на теле / 4 част
Цезарово сечение / 5 част
Отглеждане на телето / 6 част
Обезроговяване на телета/ 7 част
Всичките ни крави имат име/ 8 част
Близнаците / 9 част
Естествено покриване / 10 част
Естествено покриване / 11 част
Стойте си у дома и се грижете един за друг! / 12 част
Пресушени крави / 13 част
Време и вятър / 14 част
Пасището / 15 част

Нека да разберем обаче, как едно селско момиче – фермерката от Белгия Джули Ван Бовен  провежда подготовката за излизането на кравите на пасището.


Първото нещо е да се провери оградата на пасището. Ако е от преносими елементи, трябва да се пренесат от склада и да се монтират около пасището, ако използваме електропастир трябва да се проверят жиците, колчетата и пробва акумулаторът.

Следва ваксинирането на животните във фермата  срещу BVD и син език, те вече могат да бъдат изкарани  на пасището. Извеждането на открито,  обикновено става  между 15 април и 15 май. в зависимост от времето и следователно количеството трева на пасището. Планирането на останалите дейности във фермата също оказва влияние. Извеждането на добитъка на пасището звучи лесно, но всъщност има много трудности. Който не е изваждал животни на пасище след зимният период, знае много добре, какво се случва.

Повечето от младите животни и пресушените крави,  лесно могат да бъдат спрени  от самозатварящите се огради. Но има такива, които в началото дори ги връзваме, за да не ги гоним. Имаме и наш, домашен фургон, с които извозваме животните до далечното пасище. Ние сме си го правили и все още е в движение. Може да побере около 5 крави или 6 млади говеда.

Когато пристигнем  на пасището, първо обработваме животните. Всяко животно  ще получи лекарство  срещу мухи. Медикамента  се нанася като линия върху гърба му, от шията  до опашката.

И накрая, на младите говеда, които никога не са били навън, им се дава малко упойка. Тези животни не познават оградата и биха могли да преминат през жицата в еуфорията си. Това не само причинява разбита ограда, но и животните също могат да се наранят.  Ето защо прилагаме някаква упойка по такъв начин, че животните да могат спокойно да опознаят пасището. Ние също излизаме  с животните, преди да ги оставим сами. Гледаме да регулираме някои техни първични инстинкти.

След като всички животни са навън, следва и най-голямата работа. В началото всеки ден, а след това  всяка седмица се проверява дали всичко е  наред и дали  има достатъчно вода и достатъчно трева за ядене. Пресушените  крави се връщат в обора седмица преди отелването.
Други сухостойни животни идват на пасището.  Пасищната паша на сухите крави има своите предимства и недостатъци, но засега ще продължим да го правим по този начин.

Всички животни обикновено се връщат в обора между 15 октомври и 15 ноември.  След прибирането  първо се обръсват, така че да им се махне дългата козина и те  да се чувстват най-добре в чистия обор. Но това е само за няколко месеца.

Предполагаме, че на всички стана ясно, че материала е за извеждане на пасище, отдалечено от фермата на млади и сухостойни животни.

Джули Ван Бовен

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here