2 част: Вземане на проби мляко – КАК СТАВА

0

Модул Мляко  работи. Всеки месец БАБХ публикува данни за получените резултати от изследването на млечните проби. Всеки може да провери какви са резултати, както за неговата ферма така и за комшията. Няма скрито покрито. Лошото е, според нас, че преди две години сде вземаха проби от над 3600 ферми, а за последните месеци техният брой е вече под 3000. Това е сигнал да се направи анализ какво се случва в сектора.

Както казахме, по време на вземане на пробите фермера трябва да е там и да е най-големия контрольор. За да припомним на фермерите какво трябва да знаят поместваме Инструкцията   за вземане на проби от сурово краве мляко, на БАБХ.
На тези, които са изкарали курса за пробовземачи, също  им препоръчваме да си я припомнят. Защото след вземане на пробите няма компромиси.
Вече ще си имат работа с мълчаливия таблет и  безкомпромисния софтуер на Модула. А те никога не са виновни и не грешат.

Вземане на проби мляко – КАК СТАВА

ИНСТРУКЦИЯ
за вземане на проби от сурово краве мляко и за регистриране навзетите проби в ИИС ВетИС

„Модул мляко“

Приложение към т. 3 от Заповед № РД 11-97/17.01.2018 г.

РАЗДЕЛ I: ВЗЕМАНЕ НА ПРОБИ ОТ СУРОВО МЛЯКО

1. Необходими материали за вземане на проба сурово мляко:

1.1. Подходящо работно облекло, калцуни, боне, латексови ръкавици.
1.2. Прибори /пособия/ за вземане на проба – бъркалка и чашка за вземане на проба.
1.3. Термометър за твърди и течни хранителни продукти за измерване на температурата на млякото във ваната. При наличие на термометър към ваната могат да се използват и неговите показания.
1.4. Контейнери за вземане на проба. Всяка проба сурово мляко се състои от два контейнера – с консервант за ОБМ, ОБСК, масленост и точка на замръзване и без консервант за инхибитори. Количеството на млякото, което трябва да се постави във всеки контейнер е 50 мл.Проби под 50 мл ще се считат за негодни и няма да бъдат изпитвани.
1.5. Стикери, състоящи се от два идентични баркода за идентифициране на двата контейнера на пробата.
1.6. Дезинфекционно средство, подходящо за дезинфекция на прибори и съдове, влизащи в контакт с храните.
1.7. Спирт – 95°, памук.
1.8. Ръчна пръскачка с вместимост 5-10 л.
1.9. Хладилна чанта с охладители.

2. Последователност при вземане на проба от сурово мляко:

2.1. Предварително в ръчната пръскачката подготвяме работен дезинфекционен разтвор съгласно указанията за работа дадени от производителя. Спазва се необходимата концентрация.
2.2. Поставяме подходящо работно облекло, калцуни, боне, ръкавици.
2.3. Извършваме дезинфекция на бъркалката и чашката за вземане на проба като обилно ги обливаме /опръскваме/ с работния дезинфекционния разтвор. Желателно е да бъдат закачени по подходящ начин, за да се облеят от всички страни. Оставяме за експозиция на дезинфекционния разтвор съгласно указанията на производителя.
2.4. Обилно измиваме с хладка вода бъркалката и чашката за вземане на проба. Недобро измиване след дезинфекция на пособията за разбъркване и вземане на пробата може да компрометира резултата като даде положителен резултат за инхибитори.
2.5. Млякото във ваната се разбърква с бъркалката 10-15 пъти в посока отгоре надолу и обратно. Това е важно изискване, за да се хомогенизира млякото във ваната. Когато не се извърши добро хомогенизиране на млякото във ваната, се компрометира резултата от пробата по показател масленост. Мастните клъбца са концентрирани на повърхността на млякото и при вземане на пробата от повърхността или от дълбочината пробата показва нереални резултати.
2.6. Измерваметемпературата на млякото във ваната. Най удачен е термометър със сонда за хранителни продукти. Преди измерване на температурата сондата на термометъра се дезинфекцира с памук напоен в 95° спирт. Постига се най бърза и ефективна дезинфекция.
2.7. С чашката за вземане на проба вземаме проба мляко в количество от 50 мл. за контейнера с консервант и още 50 мл. за контейнера без консервант. Пробата се взема преди млякото във ваната да е достигнало състояние на покой. Капака на контейнера се отваря непосредствено преди поставяне на млякото в него и веднага се затваря.
2.8. Идентифициране на двата контейнера на пробата с два идентични баркода.
2.9. Въвеждане на данните за пробата чрез мобилното приложение за вземане на проби.
2.10. Поставяне на пробата в хладилна чанта с охладители или такава със зарядно устройство към автомобил. При използване на охладители контейнерите с пробатане трябва да бъдат в директен контакт с охладителите. Има опасност пробата да замръзне и в лабораторията да бъде определена като негодна за изпитване.
2.11. Транспортиране на хладилната чанта с пробата/пробите до съответната лаборатория в рамките на деня в който е/са взета/и пробата/те.

Прилагаме и пълният текст на инструкцията:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here