Част 1/ SOFT-AGRO: Крава след отелване – Внимавайте!

0

време за прочит: 5 минути

Продължаваме да публикуваме материали свързани с различните проблеми  на кравите за мляко.

С любезното съдействие на г-жа Елена Бабенко, Govedovad.com представя съв-местният проект със SOFT-AGRO.COM, който продъл-жаваме с материала:

Част 2 / SOFT-AGRO: Крава след отелване – Внимавайте!

 

Отелването винаги е важен момент в живота на кравата, който трябва да върви добре, за да бъде успешен стартът на новата лактация. След добра подготовка през сухия период, основното внимание се обръща на безпроблемно  отелване, следродилната фаза и навременното откриване на възможни нарушения. Само когато всички управленски дейности са оптимално координирани и значително се допълват, новородената крава може напълно да развие своя потенциал за производителност. Поради тази причина, по-долу ще бъдат представени проверени мерки за безпроблемно протичане на отелването и последващия етап.
Важните показатели, които трябва да бъдат проследени след отелване, са обяснени във втората част на статията.

Обикновено се препоръчва да прехвърлите кравата от сухостоината група веднага щом се появят първите признаци на приближаващо отелване. Но най-късно, с видимия старт на раждането, кравата трябва да бъде поставена в чист, бокс за отелване. Което означава дезинфекциран и застлан с чиста слама. Прехвърлянето на животно, когато телето вече е видимо от родилния канал, разбира се, е твърде късно и понякога силно нарушава нормалния процес на раждане.

Препоръката за мястото в родилното отделение в момента е 10 м² на крава. Съвместното настаняване на две и повече крави за отелване в родилното отделение изисква не само достатъчно пространство, но и съвместимостта на животните помежду им. В противен случай рискът от вродени дефекти и мъртвородени се увеличава. Ако телето остане с майката в общо родилно за дълго време, съществува и риск то да бъде наранено от други крави или юници. 

 Родилното отделение трябва да е голямо, със свежа постеля

ГЛЕДАЙТЕ ОТЕЛВАНЕТО, БЕЗ ДА ПРЕЧИТЕ

По време на целия процес на раждане, редовно се провежда мониторинг на животните. Вагинален преглед несъмнено е ненужен и рискован, ако отелването протича гладко. От началото на първите видими контракции до раждането на телето, може да изминат няколко часа, и не само при юници с първо теле – и това не означава, че има проблеми. Появата на амниотичен сак / Най-вътрешната обвивка от извънзародишните обвивки. Кухината му е изпълнена с течност (околоплодните води), която е среда за нормално развитие на зародиша./ показва, че раждането на телето е на път да се случи. При нормален ход пикочният мехур не трябва да се пипа,, тъй като той разширява родилния канал. Съдържанието му също е важно за овлажняване и смазване на родилния канал и затова не трябва да се оттича твърде рано. Времето от излизане на копитата до появата на главата при юниците е три и половина пъти по-дълго, отколкото при възрастни крави и е около 45 минути.

При нормално раждане може да се наложи грижа само когато телето вече е излязло с предните си крайници и е видима част от главата. Телето се издърпва под ъгъл спрямо скакателната става на кравата. Разположението на телето в тазовата кухина причинява известно компресиране на пъпната връв, така че доставката на кислород намалява. В същото време гърдите на малкото все още са в капан в родилния канал, така че първите дихателни движения едва ли са възможни. Също така околоплодната течност на този етап може да попречи на дишането. Тя трябва да бъдат премахнати възможно най-скоро.

Първи грижи за новороденото теле и майката

Първата грижа след нормално раждане е разбира се, телето, чието тяло претърпява радикални промени в метаболизма и околната среда. Необходимо е да се провери жизнеспособността на телетата:

  • редовно дишане
  • мускулно напрежение / вертикална стойка;
  • цветът на лигавицата да е розов.

Последвалото триене на телето със свежа слама до сухо помага за намаляване на топлинните загуби и стимулира кръвообращението на телето. Ако телето е стабилно, сега можете да приготвите напитка за кравата и коластра за телето .

Първото хранене на кравата-родилка има няколко предимства: от една страна, кравата получава важни електролити и бърза енергия чрез специални продукти под формата на захари, които стабилизират метаболизма. От друга страна, голямо количество топла вода, поне 30 литра, помага да се събуди съдържанието на търбуха, което става по-мудно през часовете на раждане и ниския прием на храна. Защото само чрез преминаване на пасажи без смущения може да се постигнат високи нива на прием на фураж в следващите дни и да се намали рискът от изместване на абомасума.

Първите минути след отелването решават дали кравата доброволно ще консумира предложената течност или дали течността трябва да се вкара с помощта на сонда. Веднага след отелването, кравата обикновено е много жадна и често сама изпива до 60 литра. Час след отелването обаче нуждата от пиене е значително намалена, така че е много важно да действате бързо, за да освободите себе си  и животното от стрес. Ако към първата напитка се добави и течен калциев продукт, това може да спести  използването на болус. 

Ако кравата след отелване е здрава и може да стои на краката си и в най-добрия случай бързо да се върне в обора, не са необходими допълнителни мерки.

Ако телето има нездравословно поведение, то трябва да бъде прегледано възможно най-скоро. Дихателните пътища често са запушени и трябва да се почистват.

УПОТРЕБАТА НА ЛЕКАРСТВА СЛЕД ОТЕЛВАНЕ

Най-късно, преди да прехвърлите телето от родилното, е необходимо да дезинфекцирате пъпа. За тази цел не трябва да се използват аерозоли, съдържащи антибиотици, тъй като техните активни съставки само забавят растежа на бактериите. Използването на алкохолни разтвори на йод е очевидно много по-полезно, тъй като йодът и алкохолът бързо убиват бактериите. Алкохолът също така насърчава дехидратацията на много влажна тъкан на пъпа и по този начин усложнява по-нататъшния растеж на бактериите.

Редовното прилагане на вътрематочни супозитории с антибиотици не е нито навременно, нито полезно. Рискът от бактерии и мръсотия в този случай винаги е по-голям от тяхната полза.

Напротив, използването на болкоуспокояващи като мелоксикам веднага след отелването може да бъде полезно. Това облекчава болката по време на раждане и по този начин подобрява здравето на кравите и увеличава приема на храна през следващите няколко дни. При нормално раждане обаче все още не е намерен положителен ефект от употребата на болкоуспокояващи. Възможните странични ефекти от тези средства също трябва да бъдат отбелязани.

Ако изхвърлянето на плацентата продължава повече от осем часа,  казваме, че плацентата се задържа. Това често води до гнойна инфекция на матката, така че тези животни трябва незабавно да бъдат изпратени за лечение при ветеринарен лекар. Частично обаче, по-интензивното снабдяване с калций може да помогне за освобождаване на раждането. Често причината за задържане на плацентата е млечната треска в субклинична форма.

В първите часове са необходими минимум три литра коластра за телето, както и доене на кравата.

ЗАКЛЮЧЕНИЯ ОТ 1-ВА ЧАСТ

С добрата подготовка и правилното управление на най-важното събитие от живота на кравата – отелването, могат да се избегнат много проблеми, свързани с отелването. Отелването без намеса и в същото време добре контролирано е не само основата на здравословния живот на телето.
Кравата също се възползва от непосредственото осигуряване на необходимите и оптимални условия за отелване. Тогава остава да контролирате приема на храна, метаболизма и почистването след раждането.
За да идентифицирате възможни проблеми със здравето на кравите след отелване, трябва да наблюдавате определени показатели. Тези характеристики се обсъждат в следващата статия


Автор на статията: д-р Оле Ламп, Земеделска камара на Шлезвиг-Холщайн. Превод от Елена Бабенко специално за soft-agro.com.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here