Всмукване на мляко в млечна ферма: одит на фермата

0

време за прочит: 4 минути

В заглавието на материала е употребена думата Всмукване. У нас е прието да казваме сукане, а в някои райони на страната употребяват думата подсукване.

Всеки говедовъд се е сблъскал с това явление. И при кравите, както в живота, всеки иска да сучи. Сученето , дали при лактиращите крави , дали при юниците или телетата, винаги има проблемен край с разходи за фермера. Колкото по-рано се справим с този проблем, толкова по-добре.

За да получат повече познания по този въпрос и най-вече практически указания, учените от института в Гент, са написали ръководство в това отношение. На цели 23 страници е написано всичко за сукането, подсукването, всмукването и методите да го намалим или изолираме нацяло.

ПРИСПОСОБЛЕНИЕ ПРОТИВ СУКАНЕ ЗА ТЕЛЕТА

 Всмукването на  мляко е проблем, който е познат отдавна в Нидерландия.  J. le Francq van Berkhey, още през 1811 г публикува  в книгата си „Естествена история на Холандия  два начина за предотвратяване смученето  на мляко. За целта той използва  шийна  яка и деним пластир . Преди, когато кравите се отглеждали основно вързани, това поведение се  е срещало по-рядко. С влизането на свободното отглеждане  поради увеличаване на добитъка, се увеличава и честотата на срещане на това явление. Тези констатации са направени през 1983 г и 1988 г

Под смучене на мляко се разбира изсмукване на вимето с поглъщането на мляко (Rutgers andGrommers, 1988). Това може да направи друга крава, но има и случаи, в които кравата сама смуче от своето виме. Резултата е загубено мляко. Да се получат наранявания и съответно мастит .Съществуват алтернативни и оперативни техники за предотвратяване на смученето на мляко.

Всмукването на  мляко е проблем, който е познат отдавна в Нидерландия.  J. le Francq van Berkhey, още през 1811 г публикува  в книгата си „Естествена история на Холандия  два начина за предотвратяване смученето  на мляко. За целта той използва  шийна  яка и деним пластир . Преди, когато кравите се отглеждали основно вързани, това поведение се  е срещало по-рядко. С влизането на свободното отглеждане  поради увеличаване на добитъка, се увеличава и честотата на срещане на това явление. Тези констатации са направени през 1983 г и 1988 г.

Използвани са най различни приспособения за предпазване от този вреден навик.

– цервикална яка, използвана в началото на 19 век

Най-често срещаният алтернативен метод е поставянето на носов пръстен с щипове. Когато кравата  иска да суче, това причинява болка на вимето на другата крава и съответно тя бяга.. Различните алтернативни пръстени не са 100% ефективни. Някои животни имат рецидив

дори след няколко дни. В краен случай може да бъде избрана оперативна техника при която  езикът променя формата си и смученето става невъзможно. При тази операция   може да възникват рецидиви. Съществува и дебат за това дали тази техника е етично отговорна или не.

При  телетата  са проведени изследвания за превантивни мерки за предотвратяване на смученето на млякото. Изглежда, че смученето на мляко се развива рано. Преди отбиването телетата имат  склонност към смучене на предмети, като например  определени места от инвентара във фермата, кофи  и т.н. Това се нарича  ненутривно смучене. След като телетата са настанени в група, това поведение може да се развие. Започва  взаимно смучене, главно по главата, ушите и пъпът. Областта на вимето постепенно  става  предпочитана,  В крайна сметка, след  като животните са възрастни и се доят, това поведение може да доведе до смучене на вимето от кравите  една  на друга с поглъщането на мляко.

През 2011 г  в отделението по хирургия и анестезия на домашни любимци, е заведена за операция крава  Холщайн-фризийското, за да се предотврати  смученето на мляко. Въпросната крава е подсуквала цели четири крави в стадото. Стопанинът вече е бил направил  няколко опита да спре това поведение. Поставил  различни видове пръстени за нос с щифтове. Но винаги напразно. След няколко  дни кравата  махала тези ограничители. Тогава стопанина я завел в клиниката за да и направят операция на езика.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here