Грешки при вземането на пробите за Модул “Мляко”

1
време за прочит: 3 минути

Списък на независимите акредитирани лаборатории за изследване на суровото мляко. Актуален към 07.02.2020 г.

Под формат „весели проби“ ще ви предадем истински случай свързан с чистотата на млякото и резултата, съвсем не е весел.

Преди няколко години ни се обадиха от ферма в Карловска община. Един месец по-рано, контролните органи са открили голям брой микроорганизми в суровото мляко. Фермерът, изключително дисциплиниран и организиран в работата си, започва „борба“ с микробите. Дезинфектант след дезинфектант, търкане, миене, четки, смяна на тръби, маркучи, къпане на работниците и още куп неща. Поговорихме малко за този проблем и в разговора намесихме водата, която се използва. Фермерът казва – използвам питейна вода, преди два месеца вземаха проби, резултатите отлични.

След разговора помислил малко човека, отхвърлил всичко, което е направено и проверено и останала водата. На другия ден взел проба от крана и веднага я занесъл в лабораторията. Вътре микроорганизми колкото искаш. Оказало се, че една от тръбите се пукнала, била положена близо до повърхността, а точно отгоре имало сметище. След извършването на ремонта на водопровода, чистата вода тръгнала и микробите изчезнали.

Вторият случай, вече се дължи на човешка грешка. Всъщност началото почна, когато се влизаше в Модул “Мляко” и трябваше да се вземат проби в продължение на три месеца. Работеше се на много места по старому. Сякаш да се убие номера. С една и съща сонда се вземаше млякото от различните доставчици, не навсякъде шишенцата бяха стерилни, охлаждането не беше на ниво. След първите резултати, които не бяха убедителни, фермерите разбраха, че работата е доста сериозна, съответно вдигнаха шум и много бързо се намериха стерилни пипети в опаковка, стерилни шишенца и всички останали атрибути при вземането на пробите.

Това се случва в един дъждовен ден. Човекът, които трябва да вземе пробата се обажда на фермера и му казва, че е много кално, ще го чака на пътя, той да вземе пробата и да я донесе до колата. Фермерът, обаче решил в дъждовното време да отиде на кафенето в селото и казал на един от работниците – “като ти бипнат от пътя, вземи едно бурканче и го напълни с мляко от ваната и го занеси“. Дошъл пробовземачът, бипнал с клаксона. Работника взел едно бурканче от лютеница, къде измито къде не, отишъл до танка, бръкнал с бурканчето, напълнил го с мляко, сложил капачката и го занесъл до колата. Понеже валяло дъжд, а хладилната чанта била в багажника, оставил бурканчето на седалката.
След два дни дошъл резултата. Всички се досещате какъв е. Съответно от лабораторията съобщили до мандрата, че млякото е с лоши показатели. За зла участ на фермера, неговата мандра не произвеждала сирене, което трябва да зрее над 50 дни и съответно го предупредили да си търси друг изкупвач. Имаме обаче една поговорка „всяко зло за добро“ и точно така се случило на фермера. Почнал да носи млякото с уж с лоши показатели в друга мандра, която имала право да го преработва. Когато отишъл да фактурира, изненадата му била огромна. Платили му го с две стотинки повече от това, което получавал от първата мандра.

И накрая препоръката на д-р Пламен Конов от Бургас. Едно от най-важните задължения на фермера е, да взема или присъства при вземането на пробите. Да следи за спазването на всичко описано в инструкцията. Да прави забележка на пробовземача, ако не работи по инструкцията. Редовно да препрочита нормативните документи и припомня забравеното. Това е пътя към успеха.

 

 

1 КОМЕНТАР

  1. Във големите ферми дояча къде е измил къде не вимето и закача апарата в една ферма до нашета ги доят както са омазани с лайна ама са затворен кръг и на никой не му пука🤔 в България е така да не говорим къде си изхвърлят мизерията но БАБХ не ги закачат щото им плащат

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here