ЕВРОПА И КРИЗАТА: Германия – мляко

0

време за прочит: 3,5 минути

Потребителските цени, на млечните продукти в германския сектор на търговията с храни, почти не се промениха през март 2020 г. в сравнение с февруари.  В сравнение с предходната година, т.е. март 2019 г., бяха определени малко по-високи цени само за повечето варианти за млякото за пиене. Маслото се купуваше средно по-евтино. Няма единна тенденция в цените на сиренето в сравнение със същия месец на предходната година.

Месец и половина след началото на борбата за спирането на коронавируса, развитието и степента на пазара на мляко, стават по-ясни в цифри. Като цяло може да се каже, че различните мандри са засегнати много различно. Съответно сега очакваме да видим как ще се развият цените на производството на мляко през  май 2020 г.
Сигналите които идват от пазара са както следва:

Трудно е да се предвиди как биха могли да се развият цените на производителите на мляко, тъй като млекопреработвателните предприятия са засегнати много различно от последиците от кризата на Короната в Германия и ЕС. Това потвърждава и Питър Мандерфелд, председател на групата по интереси на кооперативната млечна индустрия (IGM): „ Докато в някои от мандрите понастоящем има голямо изискване за мляко, за да се осигури доставката на млечни продукти за населението, други са изправени пред проблеми с продажбите и смущаващи пазари“.

Големите контейнери и клиентите в Южна Европа са проблем

  • Продажбите на млечни продукти се промениха драстично през последните няколко седмици. Това е особено забележимо при мандрите, които доставяха големи контейнери в ресторанти и столове преди кризата. Тук абзацът се срина почти напълно. Млекопреработвателните предприятия, чиито основни пазари са в Южна Европа (Испания, Италия, Гърция) , където туризмът спря , също трябва да се борят с това.  Производителите на регионални специалитети от сирене също са силно засегнати.
  • За разлика от това, търговията с хранителни стоки нарасна с около 5 до 10% (обем на продажбите). През март 2020 г., например, продажбите на мляко за пиене са се увеличили с 21,3%, а на маслото – с 18,4% на годишна база. Износът на продукти за крайни потребители (!) Също остава стабилен в момента. Причината за това е ефектът на короната – хората трябва да се хранят у дома.

Решението на ЕС да разреши частно складиране и обявяването на Русия да внася мляко на прах от Западна Европа също стабилизират цените.

Въздействие върху цената на млякото и бъдещите продажби

Големият въпрос остава, разбира се, как това хетерогенно развитие ще се отрази на цената на млякото.

  • Във всеки случай потребителските цени на млечните продукти в германския сектор на търговията с храни почти не се промениха през март 2020 г. в сравнение с февруари. Маслото се купуваше средно по-евтино.
  • За разлика от това, млякото за суровината в Киел намалява през април 2020 г. с 5,1 цента или 15,9% до 27,0 цента на килограм мляко.
  • Първите мандри също намаляват цените на млякото. FrieslandCampina обяви гарантирана цена от 33,0 евро за 100 кг сурово мляко за мляко, доставено през май 2020 г. Това го намалява с 2 стотинки на килограм мляко в сравнение с април и е на най-ниското ниво за три години.
  • Някои мандри обаче обявиха, че засега искат да поддържат стабилна цената на млякото. За целта те пускат в игра намаляване на количеството.
  • За големите играчи в бранша, Arla и DMK, тази опция понастоящем не е изключена.

И как ще се развият продажбите и по този начин цените на млякото в бъдеще? Много със сигурност зависи от решенията (ограничаване на обществения живот) от федералното правителство и други европейски и азиатски страни. Въпреки това, анализаторите приемат, че част от сегашния спад в търсенето на кетъринг извън дома (столовите) е необратим. Защото много от онези, които наскоро преминаха в домашния офис заради пандемията, няма да се върнат в офисите, а ще продължат да работят предимно от дома.

Източник: Асоциация на баварските производители на мляко

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here