ЕВРОПА И КРИЗАТА: Доставка или складиране

0

време за четене: 2,5 минути

Европейските производители на мляко, обявяват протестни действия за 7 май, ЗА правилния инструмент в криза и ПРОТИВ грешни мерки от страна на Комисията на ЕС

Брюксел, 4 май 2020 г. “Решението да се противодейства на кризата с мляко с инструмента за частно складиране и да не се координира отказ от доставка на равнище ЕС е грешно” – каза Ервин Шьопгес, председател на Европейския съвет за млякото (ЕМП). Въпреки че в момента млякото отново наводнява пазара на ЕС и изпраща цените надолу, само намалението на количеството на произведеното мляко за целия ЕС може да доведе до отпускане. Съхранението на вече преработени продукти, като мляко на прах, масло и сирене, не би намалило ценовото налягане за производителите, тъй като тези продукти все още са част от излишното предлагане на млечни продукти.

“Сега ще изразим своето разочарование от настоящото неправилно решение на 7 май с кампании за мляко в много европейски страни”, заяви Шьопгес. Тези действия са съчетани с конструктивен апел към Европейската комисия за активиране на общоевропейска програма за доброволно намаляване на обема СЕГА  .

Както обяснява вицепрезидентът на ЕПП, Сиета ван Кеймпема, подобно намаляване на количествата трябва да бъде координирано от ЕС, за да може да има общонационален ефект. „Временното разрешително, издадено понастоящем от ЕС, че наред с други неща, организации на производители или асоциации на индустрията да планират съкращения на производството (в съответствие с член 222 от Регламента за ГМО) не прави нищо в настоящата кризисна ситуация“, добави ван Кеимпема.

  • Намаление в цялата страна е възможно само при доброволно отказване на доставката, координирано от ЕС

Няма силна структура в ЕС на организации на производители или индустриални асоциации, които да направяят това сами. Следователно Комисията на ЕС трябва да координира намалението, за да може да постигне положителни ефекти в рамките на целия съвет.

  • Кризисните производители не могат сами да събират средства за намаляване доставките

Съществуващите организации на производители се поемат финансово от самите производители. За да може да се извърши доброволно намаление с компенсация за всеки произведен литър, трябва да се наберат финансови ресурси. Производителите просто нямат такива възможности , особено сега в криза. Следователно средствата на Комисията, които сега отиват в частно хранилище, следва да се използват за координиране на доставки, координирано от ЕС.

  • Планиране на производството, наред с други неща, от организации на производители или отраслови асоциации ≠ Отказ от доставка, координиран от ЕС

Възможното планиране на производството, наред с други неща, от организации на производители или индустриални асоциации, не трябва да се приравнява с програма за намаляване, координирана от ЕС. И двете мерки вече бяха използвани през 2016 г. С голямата разлика, че евентуалното планиране на производството не оказва влияние върху цените на млякото в ЕС, координираното от ЕС намаляване на обема може да върне цените назад от кризата.

На 7 май в Германия, Белгия, Франция, Италия, Дания, Литва и Люксембург, фермерите говедовъди ще излязат на улицата да искат планирано намаляване на доставките на мляко.

Източник:Европейски съвет за мляко- ЕМП

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here