Протестът на говедовъдите от сектор мляко

0

време за прочит: 2 минути 

Този протест се проведи в седем страни, членки на ЕС, в които има свръхпроизводство на мляко и се търси изход от падащите изкупни цени и съответно последвалите  фалити на ферми. Какви са проблемите заради които протестират говедовъдите.

Производителите на мляко се застъпват за споделена отговорност в сектора

„Ние, производителите на мляко, казваме„ ДА “за намаляване на млякото в целия ЕС и НЕ за частно съхранение на масло, сухо мляко и сирене като кризисна мярка.„ Докато млекопроизводителите от цяла Европа се обръщат с това послание до Комисията и държавите-членки на Европейския съюз, преминавайки в силна мъгла от обезмаслено мляко на прах.

За Ервин Шьопгес,  белгийски  производител на мляко и председател на Европейския съвет за млякото (EMB), многобройните протестни акции са важен сигнал за политиците: „Обезмасленото мляко на прах днес е символът за заблуден кризисен курс на Европейския съюз в сектора на млякото в ЕС. Този курс трябва да бъде променен, за да може той наистина да работи срещу кризата “, каза Шьопгес.

Вследствие на коронната криза търсенето на млечни продукти се срина. Както  обяснява членът на борда на EMB Роберто Кавалиер от  Италия , затварянето на училища, детски градини и обществени заведения, както и почти пълното спиране на сектора за обществено хранене са намалили закупуването на млечни продукти. „Млякото, което се произвежда, в момента е твърде много и трябва да бъде намалено в целия ЕС. Ние, производителите на мляко, сме готови да поемем отговорност тук и да участваме в програма за намаляване на обема, координирана от Европейската комисия “, каза Кавалиер. Политиката на ЕС обаче не е обещала това. Колегата му Борис Гондуин, производител на мляко от  Францияи член на съвета на директорите на ЕМП, следователно е много раздразнен, както толкова много европейски производители на мляко, че Европейската комисия е избрала вместо това помощ за частно съхранение. „Тези субсидии не правят абсолютно нищо, за да променят проблемите с короната на фермерите. Особено падат цените на млякото сред  производителите . Както вече беше обявено, 30 милиона евро субсидии за преработени млечни продукти ще отидат за  частната индустрия . Това означава, че настоящата мярка на ЕС е взета за преработващата промишленост, а не за фермерите. “Йоханес Пфалер, производител на мляко от  Германия и член на борда на EMB, добави: „Всъщност е абсолютно абсурдно да се разхищават ресурси, за да се създават продукти, за които няма търсене. Само за да използвате субсидии за съхраняване на тези продукти. “

За да се ограничи млечната криза: 

  1. Кризисната мярка трябва да се отнася пряко към количеството мляко;
  2. ЕС следва да поеме отговорност заедно със своите производители на мляко. Би трябвало да се стартира програма, която да бъде достъпна във всяка държава от ЕС. Производителите на мляко, които желаят да намалят обема си на производство, получават обезщетение за всеки литър мляко, което не е произведено * чрез тази програма на ЕС;
  3. В ЕС не могат да се изграждат кули и прахообразни млечни купчини, като се субсидират складирането на вече обработени продукти. Съхранените продукти все още са част от съществуващата гама и понижават цените на млякото. Следователно обявените 30 милиона евро трябва да се вливат по-добре в програмата за намаляване на обема, а не в частното складиране;
  4. ЕС трябва да си позволи да се учи от грешки в миналото

Както подчертава  датският  производител на мляко и член на борда на EMB Kjartan Poulsen, не за първи път ЕС е попаднал в щайгата за кризисни инструменти. „Още през 2017 г. производителите на мляко от ЕМВ и други асоциации повдигнаха  проблема с натрупването на прекомерни запаси по време на кризата с  голяма кампания на мляко на прах в Брюксел . Следователно спешното ни обръщение към ЕС е да не разчитаме на този инструмент за съхранение, а по-скоро да работим съвместно с производителите на мляко и заедно да прилагаме програма за намаляване на обема “, каза Пулсен.

Днешните европейски действия няма да са последните политически събития на мляко на прах. Множество немски производители на мляко вече обявиха, че ще предприемат допълнителни действия през следващите дни.

източник: EMB

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here