Уикенд – Говедовъдни новини – 120 секунди: Хърватия продава насекоми

0

Само за 120 секунди ще се разходите по света и научите много за животновъдството и не само за него.
Всичко, от което се нуждаете за да сте актуални са само 120 секунди!

“Тези хрупкави протеини на бъдещето са здравословни, екосъобразни и силно питателни храни, които ще ви спечелят не само на вкус, но и на брой!”.

Така звучи рекламата на Кауфланд – Хърватия, в магазините на които вече могат да се купят продукти от насекоми. Твърди се, че такива се ползват от милиард души в света. Гамата включва хрупкави щурци с натурални подправки или аромати, бургери, както и протеинови питки с бръмбари с аромати на бадем, шоколад или кафява захар и протеинови закуски. Търговецът е доставил своите производствени линии на базата на насекоми от водещи компании като Finis Entis и Griidy, Wholi Foods в Дания и Ferma Minus във Франция.

Кауфланд определи новите продукти като “здравословна, екологично отговорна и силно питателна храна” и сподели данни за устойчивостта.

За производството на 1 килограм за производството на 1 кг говеждо месо се нуждае от 22 000 литра вода, като емисиите на CO2 са 2850 грама.

В допълнение, 100 грама говеждо месо съдържа само 19,4 грама протеин, докато 100 грама насекоми осигуряват 69 грама протеин.

„Насекоми в чиния“, установено е, че индиректно консумираме 500 грама насекоми годишно чрез зърнени храни в брашно, червеи в череши и други подобни.

Анализаторите на Barclays, изчисляват, че глобалният пазар на годни за консумация насекоми за човешка и домашна консумация ще расте с 24,4% годишно през следващото десетилетие. С това продажбите ще достигнат 8 милиарда долара до 2030 г., като търговското производство на годни за консумация насекоми се увеличава с около 28 процента годишно. В момента производството е по-малко от 50 хиляди тона, но ще стигне повече от 730 хиляди тона до 2030 година.

източник: https://www.tportal.hr/

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here