Глад не, но бедност – да

0

време за прочит: 2 минути

Глад няма да има в света заради коронавирус, но бедността ще бъде – заявява икономистът на ФАО Андрей Ярмак

 Той смята, че това е най-тежката икономическа криза   след Втората световна война.

Разбира се, глад няма да има, защото днес няма ограничения за производството на храни. Ще има обаче значителни промени.
Сега има проблем в производството на плодове и зеленчуци, голяма част от разходите за труд и хора, трябва да се търсят някъде. Ясно е, че в Европа всички зеленчуци и плодове се отглеждат с участието на чуждестранна работна ръка. Сега доста работници от Румъния, Украйна се завърнаха у дома, съответно в Европа няма достатъчно работна сила. Има много италианци, които са били готови да работят на полето, но, първо, не са били обучени и второ, не е ясно как да стигнат до мястото на работа. Затова сега фермерите, които отглеждат ягоди нямат достатъчно хора, ягодата се разваля, защото хората рядко ходят в магазини и купуват продукти за дългосрочно съхранение.

След като тази криза приключи, ще получим увеличение на протекционизма в различни страни по света, тоест страните ще се оттеглят от споразуменията за свободна търговия, те ще се опитат да защитят собствения си производител само защото отново ще се страхуват да не останат без храна. И това е нормална реакция, въпреки че е контрапродуктивна, тъй като свободната търговия е взаимно изгодна за всички страни, които участват в това. Следователно ще имаме проблеми в агробизнеса, свързани със затварянето на тези пазари за продажби, и това ще бъде проблем за Украйна, защото зависим от износа на храни.

Ще стане ли по-беден светът?

Светът ще стане много беден. Според мен това е най-лошата икономическа криза след Втората световна война и всички икономики на света днес са толкова взаимосвързани, че сега имаме една много трудна ситуация за всички. Особено бедните страни, особено тези, в които хората нямат парче земя, върху която да отглеждат нужните им продукти.

И друг проблем, който виждам, е влошаване на нивото на образование. Нивото на образование на хората, които учат много се понижи, защото училищата, университетите и др. също се затвориха. Сега сме в малко по-добра ситуация, защото имаме онлайн образование, но не всички деца, не всички възрастни могат да учим в този формат, така че това също е проблем, който може да ни създаде неочаквани трудности за няколко години.

интервю за Радио Громадски

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here