Фалшификациите не са отсега

0

време за прочит: 2,5 минути

В днешно време, непрекъснато БАБХ и Активни потребители ни запознават с фалшификатите, които се правят с хранителните продукти. Не си мислете, че това е отсега. Въпросът е дали контролният орган ще си свърши работата.
А фалшификати е имало, има и ще има.

Руският пазар с едва 7,43% фалшиви млечни продукти

В царска Русия също е имало, дори повече, отколкото сега измами с хранителните продукти. В сравнение с някои от престъпленията от онова време, настоящите измами може да изглежда като просто детска игра.  Владетелите редовно издавали укази, предназначени да спрат фалшификатите на хляб, месо, пчелен мед, захар и други продукти. Въпреки това предприемчивите бизнесмени продължават  да смесват масло с лепило и да прилагат други измамни „схеми“, които често  струват  животът на хората.

През 1842 г. в Санкт Петербург е издадена първата готварска книга за готвене и домашна икономика – „Наръчникът на опитна домакиня“ от Екатерина Авдеева. В допълнение към тайните на руските ястия, книгата описва популярни търговски трикове от онова време, за които всяка домакиня трябва да знае, когато избира продукти. Авторът на книгата пише: „Инфлацията подпомага включване на измами в търговията с животни. Некоректни продавачи купуваха кльощави птици и се опитваха да ги пуснат в продажба. За целта надували  гъската с въздух и зашивали задната дупка”.

Въпросът не се ограничава само до варварски трикове с надуването на живи птици. Много историци, които са изучавали руската кухня, твърдят, че в царска Русия са фалшифицирали всичко, което можело да се пие или яде.

Преди изобретяването на хладилника, при търговията с месо е имало много трудности. През лятото и пролетта, за безопасността на продуктите, труповете се държали в специални ледници, които са били  далече от всички. Месото бързо се разваляло и безскрупулните търговци го предлагали с продаваема външност, като месото се накисвало в нитрат.

Истинската златна мина за измамниците  по това време са млечните продукти. Същата Екатерина Авдеева, която написала книга за домакини, отбеляза: „За да се увеличи съдържанието на мазнини се добаляли други съставки, и се манипулира  сметаната, за да изглежда по-гъста.“

Прясното мляко често се разрежда с преварена вода, сода или вар и се смесват в киселото мляко. Обичайните добавки за сирене  били обикновеното брашно и нишестето. Съдържанието на мазнини в млечните продукти се повишава чрез пряка измама – добавят се разтопени агнешки мозъци и телешка мазнина. Особено арогантни бизнесмени употребяваха дори сапунен разтвор и дърводелско лепило, за да предадат желаната консистенция.

Маслото било сравнително скъп продукт. Недобросъвестните продавачи слагали висок процент нишесте, рибено масло, свинска и телешка лой.

През 1902 г. е създаден по-евтин маргарин от животински и растителни мазнини, който заместват маслото, но дори него започват да ги фалшифицират. Продуктът е оцветен със сок от моркови и лук, за да му се придаде характерната „мазна“  жълтина..

През същата година от населението често се получават оплаквания за “гранясала мазнина”, след което в Москва започват проверки. Оказа се, че само половината от пробите от маргарин отговарят на стандартите.
novostivl.ru

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here