„Криста“ ЕООД: Как да увеличим ефективността при отглеждането на телета

0

Свързани статии:

“Криста” ЕООД: – От теле до крава

Крайната цел при отглеждането на телета във ферма за дойни крави е превръщането им в здрави юници, които да достигнат бързо и задържат възможно най-дълго време висока продуктивност. Това е възможно ако следните междинни цели са постигнати (за референция служи породата Холщайн).

  1. По-малко проблеми след раждане
  • Много ферми все още имат смъртност над 5%, без да се броят мъртвородените телета. Смъртността може да се ограничи чрез правилно управление на раждаемостта.
  • В много ферми младите телета страдат от диария през първите седмици след раждане. Намаляването на храносмилателните проблеми спестява разходи за отглеждане и лечение.
  1. Бързо развитие на търбуха
  • Много телета ядат само по половин килограм фураж, когато са на около пет седмици, въпреки че двойното количество е лесно постижимо. В момента, в който телето изяжда по 1 кг на ден, може да започне постепенното намаляване на приемът на мляко. Безпроблемно отбиване е възможно, когато телето изяжда 1,8 – 2 килограма стартерен фураж на ден. Колкото по-бързо се постигне това, толкова по-бързо се развива търбухът. Различни фактори играят ключова роля за това, включително наличието на прясна питейна вода и качеството на фуража.
  • Често се подценява влиянието на ефективните влакнини през този период. Качествено сено или чиста ечемична или пшенична слама през първите седмици от живота влияе положително върху развитието на мускулите на търбуха, без това да има отрицателно въздействие върху образуването на папили.
  1. Добър растеж

Най-добър FCR (разход на фураж за единица прираст) се постига през първите няколко седмици от периода на отглеждане. Достигането на среден прираст от поне 800-900 грама на ден е напълно възможен през първите три месеца. Поради различни причини в много ферми резултатът е често с 100-150 грама по-нисък.

  1. Първо отелване на 23 – 24 месеца

Възрастта на отелване често надхвърля 24 месеца. Изследванията в различни страни показват, че понижаването на възрастта за отелване влияе положително на производителността през първия и втория период на лактация, както и на продължителността на живота. Освен това се намаляват разходите за отглеждане.

  1. Тегло след отелване > 580 кг; Това означава тегло > 380 кг (обхват на гърдите около 170 см) около момента на първото осеменяване.

Освен добър индикатор за състоянието, теглото след първото отелване също така влияе на продуктивността по-късно. Въпреки че хармоничното развитие на теглото е от съществено значение, растежът рядко се следи чрез измерване на обхвата на гърдите или претегляне на младите животни. 

  1. Икономичност

Често разликата в разходите за отглеждане между различните ферми е от порядъка на стотици евро на теле. Тази разлика намалява, когато гореспоменатите цели са постигнати.

Постигането на гореспоменатите цели при отглеждането на телета зависи от много фактори. Холандската фирма Denkavit, която е водеща в разработването на висококачествени млекозаместители, дава отговор как ефективността може да се увеличи като се спазят няколко основни правила.


“Криста” EООД е дългогодишен партньор и официален представител на Denkavit за България.
Ако желаете да получите повече информация за ефективното отглеждане на телета – моля, свържете се с наш експерт по хранене на преживни:

http://christa.bg/contacts.html

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here