Приключенията на едно селско момиче: Близане / 16 част

0

време за прочит: 3 минути

Кравата може да си ближе цицката.

Правилно го четете: една крава може да си оближе цицката. Никога не бях чувала за това, докато не го видяхме за пръв път миналата седмица. Така че, ние се учим всеки ден, макар че по-скоро бихме научили по-забавни неща, отколкото да се зарадваме след раждане  или да се занимаваме с цицките на кравата. Крави, които стъпват върху собствените си цицки, това се е случвало във всяка ферма, дори и повече от веднъж. Понякога това се лекува бързо, друг път се получава възпаление и много страдания за кравата и фермера. Сега не знаехме какво е станало, когато  видяхме цицката.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:
Приключенията на едно селско момиче

Началото/ 1 част
Нашата ферма / 2 част
Нашите крави / 3 част
Раждане на теле / 4 част
Цезарово сечение / 5 част
Отглеждане на телето / 6 част
Обезроговяване на телета/ 7 част
Всичките ни крави имат име/ 8 част
Близнаците / 9 част
Естествено покриване / 10 част
Естествено покриване / 11 част
Стойте си у дома и се грижете един за друг! / 12 част
Пресушени крави / 13 част
Време и вятър / 14 част

Пасището / 15 част

Видяхме нашата крава Роземике, как облизва вимето си. Видяхме как червена течност тече надолу: всъщност беше като остъргана рана. Напръскахме цицката с хигиенизиращ спрей с надеждата да заздравее. Не се получи нищо, защото два дни по-късно още две цицки  бяха наранени. Един ден по-късно,  най лошо повредената цицка я  намазахме с мехлем, но на следващата сутрин по време на доенето видяхме, че кравата напълно е премахнала цицката от вимето си. Другите й цицки също бяха засегнати от грубия й език, така че не изглеждаха добре. Шансът за възпаление беше голям, затова я продадохме.. .
Също през март 2017 г. имахме юница, която облизваше цицката си.

От ветеринара чухме, че това наистина може да се случи: кравите правят това, защото вимето има сърбеж поради напрежението от неиздоеното мляко. Мрежа за виме може да се използва за предотвратяване на облизване на вимето и цицките, каза ветеринарят. Аз лично никога не бях чувала за мрежа на вимето. След това просто докоснете Google и веднага ще разберете повече …  и те всъщност служат за предотвратяване близането  на цицките при големи вимена.

 През февруари 2017 г. трябваше да се справим с юница, която ближе цицката си. Сложихме й пръстен на носа с щифтове, Това обаче не я спря: щифтовете всъщност не я бодели, защото езикът й бил достатъчно дълъг, за да стигне до вимето си. Носният пръстен с щифтове помага да се предотврати смученето на млякото от кравите. След това купихме мрежа за вимето и го облякохме. Мрежата на вимето е малко голяма (има различни размери) за нашата юница, но това наистина помага: тя вече не може да си облизва цицките. Ще отнеме известно време, преди цицката й да се излекува напълно, да се надяваме, че всичко ще се получи.

Когато носният пръстен вече не помага при подсукващите крави, поставяме върху вимето мрежа. Следователно мрежата може да се използва и за предотвратяване на засмукване. При продължителна употреба на мрежата може да се  наранят  кравите, защото коланите се изтъркват..

Джули Ван Бовен

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here