Намаляваме млякото. Говорят фермерите

0

време за прочит: 4 минути

Правителството прие позицията, която ще защитаваме по време на срещата на високо равнище на министрите на земеделието на ЕС. В сектора на млякото трябва да се предвиди пазарна схема за временно намаляване на доставките с компенсиране на фермерите, които решат да участват. Според страната ни, финансирането би могло да се извърши чрез преразпределение на бюджета за пазарни мерки на ЕС за 2020 г. Дали това е точния избор времето ще покаже.
Алтернативата бе стокиране на трайни млечни продукти, за сухото мляко не казваме, защото нямаме производство на такова у нас.

Тази позиция напълно съвпада с искането на еврофермерите производители на мляко, които настояват именно за намаляване на доставките. На седми май, за което ви информирахме Структурите на Европейския съвет за мляко излязоха на улиците за да искат именно това.

Какво казаха лидерите на тези организации.

„Ние, производителите на мляко, казваме„ ДА “за намаляване на млякото в целия ЕС и НЕ за частно съхранение на масло, мляко на прах и сирене като кризисна мярка.“

 Докато млекопроизводителите от цяла Европа изпращат това съобщение до Комисията и държавите-членки на Европейския съюз, в многобройните френски отдели се разнася тежка мъгла от обезмаслено мляко на прах. В германската столица висока кула от прах с мляко се завихри към небето пред Федералната канцелария, а производителите на мляко в Италия, Дания, Литва, Люксембург и Белгия настоятелно призовават за ефективен кризисен курс за млечния сектор в кампаниите на мляко на прах. 

За Ервин Шьопгес,  белгийски  производител на мляко и председател на Европейския борд на млякото (EMB), многобройните протестни акции са важен сигнал за политиците: „Обезмасленото мляко на прах днес е символ на погрешен кризисен курс на Европейския съюз в сектора на млякото в ЕС. Този курс трябва да бъде променен, за да може той наистина да работи срещу кризата “, каза Шьопгес. 

Роберто Кавалиер от  Италия – затварянето на училища, детски градини и обществени институции, както и почти пълното спиране на сектора за обществено хранене са намалили закупуването на млечни продукти. „Млякото, което се произвежда, в момента е твърде много и трябва да бъде намалено в целия ЕС. Ние, производителите на мляко, сме готови да поемем отговорност тук и да участваме в програма за намаляване на обемите, координирана от Европейската комисия “, каза Кавалиер. Политиката на ЕС обаче не е обещала това. Колегата му Борис Гондуин, производител на мляко от  Францияи член на борда на ЕФП, е много раздразнен, както толкова много европейски производители на мляко, че Европейската комисия е избрала вместо това помощ за частно складиране.

 „Тези субсидии не правят абсолютно нищо, за да променят проблемите с коронавируса на фермерите.  Падат цените на млякото сред  производителите . Както вече беше обявено, 30 милиона евро субсидии за преработени млечни продукти ще отидат за  частната индустрия . Това означава, че настоящата мярка на ЕС е за преработващата промишленост, а не за фермерите. “Йоханес Пфалер, производител на мляко от  Германия и член на борда на EMB, добави: „Всъщност е абсолютно абсурдно да се разхищават ресурси, за да се създават продукти, за които няма търсене. Само за да използвате субсидии за съхраняване на тези продукти. “

 За да ограничите млечната криза:  

  1. Кризисна мярка трябва да се отнася пряко към количеството мляко;
  2. ЕС следва да поеме отговорност заедно със своите производители на мляко. Би трябвало да се стартира програма, която да бъде достъпна във всяка държава от ЕС. Производителите на мляко, които са готови да намалят обема си на производство, получават обезщетение за всеки литър мляко, което не е произведено * чрез тази програма на ЕС;
  3. В ЕС не могат да се изграждат кули и прахообразни млечни купчини, като се субсидират складирането на вече обработени продукти. Съхранените продукти все още са част от съществуващата гама и понижават цените на млякото. Следователно обявените 30 милиона евро трябва да се вливат по-добре в програмата за намаляване на обема, а не в частните складове;
  4. ЕС трябва да си позволи да се учи от грешки в миналото- кризата 2015-2017 г. Програмата за намаляване на обема на ЕС обаче беше успешна (вижте проучването на английски език  тук).

 
* За подробности вижте също програмата за  пазарна отговорност

Датският  производител на мляко и член на борда на EMB Картен Поулсен-, не за първи път ЕС е попадал в щайгата за кризисни инструменти. „Още през 2017 г. производителите на мляко от ЕМВ и други асоциации повдигнаха  проблема с натрупването на прекомерни запаси по време на кризата с  голяма кампания на мляко на прах в Брюксел . Следователно спешното ни обръщение към ЕС е да не разчитаме на този инструмент за съхранение, а по-скоро да работим съвместно с производителите на мляко и заедно да прилагаме програма за намаляване на обема “, каза Пулсен.

Днешните европейски действия няма да са последните политически събития на мляко на прах. Множество немски производители на мляко вече обявиха, че ще предприемат допълнителни действия през следващите дни ако това не се случи.

източник: ЕК

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here