Диспепсия – болест на стомаха и червата

0

Време за прочит: 3 минути

В една от нашите статии стана дума за заболяването Диспепсия. В тази връзка даваме малко по подробна информация за това заболяване.

Диспепсията е едно от най-често срещаните заболявания на храносмилателната система, което засяга най-вече стомаха и горната част на тънките черва. Това е функционално заболяване – тоест при него мускулите на органа или нервите, които контролират тези органи не функционират нормално.

Все още не е ясно каква точно е причината за болестта. Предполага се, че тя е свързана с неправилна инервация на чревните сетивни нерви, неправилно предаване на импулсите от сетивните нерви и неправилна стимулация на червата от моторните нерви.

Симптомите на диспепсията включват болки в стомаха, оригване, гадене (със или без повръщане), подуване на корема, бързо засищане. Симптомите обикновено се провокират по време на хранене.

Не е учудващо, че много болести на храносмилателната система са свързани с диспепсията. В същото време с нея са свързани и много болести на други системи като диабет, заболявания на щитовидната жлеза, хиперпаратиреоидизъм и остри бъбречни заболявания.  Не е ясно, обаче, как тези заболявания причиняват диспепсия. Друг важен причинител на диспепсията са лекарствата – например нестероидните противовъзпалителни лекарства, антибиотиците, естрогените. Друга потенциална причина за възникването на диспепсията е бурният растеж на чревните бактерии. Възможно е други заболявания и състояния да влошат диспепсията.

Диспепсията е хронично заболяване, което продължава с години, обикновено до края на живота. Силата и честотата на симптомите му могат да варират. То се диагностицира на базата на специфичните му симптоми и чрез изключването на други заболявания на храносмилателната система.

Лечението на диспепсията е трудно и незадоволително, тъй като повечето лекарства не са достатъчно ефективни

https://revita.bg/

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here