Част 2 / SOFT-AGRO: Крава след отелване – Внимавайте!

0

време за прочит: 4 минути

Продължаваме да публикуваме материали свързани с различните проблеми  на кравите за мляко.

С любезното съдействие на г-жа Елена Бабенко, Govedovad.com представя съв-местният проект със SOFT-AGRO.COM, който продъл-жаваме с материала:

Крава след отелване – Внимавайте!

Раждането без намеса, но в същото време под контрол, е в основата на здравословния живот на телето. За кравата също са важни грижи и оптимални условия по време на отелване. След като в първата част се обсъждат важни мерки за безпроблемното преминаване на етапите на отелване и следродилния период, тази публикация обсъжда навременното идентифициране на възможни аномалии в кравата след отелването.
Ето показатели, които трябва да се вземат предвид и които трябва да се ръководят след отелване.

Част 1/ SOFT-AGRO: Крава след отелване – Внимавайте!

КОНТРОЛ НА СВЕЖИТЕ КРАВИ

В дните след отелването, най-важният инструмент за наблюдение на телетата на кравите е термометърОтклоненията в ректалната температура от нормалната (38,3–38,8 ° C в покой и умерена температура на околната среда) могат да показват млечна треска и гнойно възпаление на матката или вимето. Следователно, през първите 10 дни след отелването, ежедневното измерване на температурата е задължително.

Други важни показатели в ежедневния мониторинг на новородените крави могат да бъдат наблюдавани много бързо и обикновено се включват в протоколите за ежедневна инспекция на животни. Те включват:

  • весел поглед
  • игра с уши
  • чисто огледало за носа
  • чиста опашка и тазова зона
  • няма вагинално течение
  • става бързо
  • нормален оборски тор
  • нормално запълване 
  • сигурна стъпка

Подозрителните животни трябва да бъдат незабавно оцветени в цвят и да се изследват по-внимателно при следващата инспекция. В големите предприятия система за маркиране се е доказала, когато подозрителните животни са маркирани с жълта линия на гърба и животните, нуждаещи се от лечение с червена линия.

Една проста система за маркиране, основана на принципа на светофарите, може да стане ясен индикатор за състоянието на кравата. Това опростява търсенето на животни в новооткритата група за последващо изследване или лечение.

Маркерите за добитък за дълъг живот могат да бъдат закупени например в асоциации за развъждане. Със зелен маркер можете да маркирате животни с нормална температура, опростявайки обмена на информация в предприятието.

Оценката на дъвкателната активност (повече от 55 движения за дъвчене на хапка) е следващият важен показател за нормалното храносмилане. Ако фермата има електронно измерване на дъвкателната активност , кравата трябва да дъвче дъвка за около 10 часа на ден през първата седмица.

Друг важен показател за метаболитни нарушения е ежедневното измерване на добива на мляко в отделно животно. Падането през първите няколко седмици винаги трябва да се разглежда като тревога.

В зависимост от проблемната ситуация във фермата, може да са необходими редовни измервания на кетонови тела два пъти седмично.

ПОСТАВЕТЕ ОСНОВАТА ЗА ДОБРА ПЛОДОВИТОСТ

Ако сте успели да избегнете клопки по време на отелване и метаболизмът на животното е стабилизиран, следващата задача е навременното осеменяване.

Предпоставка за това е пълно възстановяване на матката, което трябва да приключи за три седмици. Ако матката все още е увеличена през четвъртата седмица, може да се предположи, че вътре в нея се е образувала гной.

В допълнение към ректалното изследване може да се използва проверка за малки количества от гноен секрет с помощта на metrichek.

Metricheck осигурява прост, точен и хигиеничен начин за бърза оценка на здравето на вашата матка.

Това е прост Т-образен стоманен инструмент с черен гумен накрайник в долната част.

Ако краят с гумен накрайник се постави вагинално и веднага се отстрани, гнойно изхвърляне от цервикалната област може да бъде открито незабавно и може да започне ветеринарно лечение.

Чувствителността на този тест дори надвишава контрола на ултразвука (Kumar et al., 2013) или поне е еквивалентна на него (Savc et al., 2016). Метриката лесно се почиства и дезинфекцира със спрей преди следващата употреба, така че няколко крави могат да бъдат изследвани една след друга. Поради малкия си размер, рискът от предаване на микроби в матката е значително по-нисък, отколкото при операция на ръкавици с ръкавици.

Очевидно е, че такъв инструмент трябва да се използва само в една ферма и да се съхранява там за ветеринарния лекар.

Рутинните проверки на шийката на матката четири седмици след отелването помагат за поддържане на оптимално ниво на плодовитост в предприятието и намаляват разходите за осеменяване. Ако често се появят инфекции на матката, е необходимо критично да се изследват не само калциевият и енергиен метаболизъм, но и хигиената при раждането и осигуряването на животни с антиоксиданти – витамин Е и селен.

ДАННИ

В дните след отелването особено важно е ежедневното наблюдение на кравата и навременното откриване на възможни нарушения на здравето. Важно е да се наблюдават показатели като ректална температура или чистота на тазовата област, защото само със стабилен метаболизъм и здрави репродуктивни органи може да се постигне желаното производство на мляко, плодовитостта и дълголетието.

Автор на статията: д-р Оле Ламп, Земеделска камара на Шлезвиг-Холщайн.
Превод от Елена Бабенко специално за soft-agro.com.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here