1 част / Едра шарка при говедата – лечима ли е

0

 Едно от най-често срещаните и опасни заболявания е шарката от крава.

Какво е това заболяване

Това е инфекциозно заболяване, характеризиращо се с отслабване на животното, значително повишаване на телесната температура и появата на язви и израстъци по вимето.

Едрата шарка при кравите може да бъде причинена от два щама: генуин или чист вирус (ортопоксвирус на кравата) и ваксина (ваксина ортопоксвирус). Заразяването с първия щам е изключително рядко днес, докато втората инфекция се появява главно по време на ваксинация на персонала на фермата и се предава на кравите по следните начини:

 • контакт (когато доярка докосва животно през пилинг епител);
 • въздушно (чрез изхвърляне от устната и носната област);
 • преносими (ухапвания от гризачи и насекоми);
 • алиментарни (чрез изпражнения).

Важно! В допълнение към вимето, язви и израстъци могат да покрият и бедрата, гърба, главата и шията.

Липсата на витамини в организма също може да бъде фактор, допринасящ за инфекция и развитието на болестта, особено през зимата. Заболяването се характеризира с изключителна зараза – едно болно животно може да зарази целия добитък. Заразяването може да възникне и след взаимодействието на кравите с храна, вода или инструменти, заразени със спори от едра шарка.

Причините за появата на едра шарка могат да бъдат няколко и всички те са пряко свързани с условията на кравите:

 • липса на витамини поради лошо качество и / или недохранване;
 • лошо вентилирана плевня;
 • липса на редовно излъчване;
 • мръсотия в сергията, сеното не се сменя за дълго време;
 • висока влажност в сергията;
 • неспазване на температурния режим.

Важно! Един от начините за намаляване на вероятността от инфекция през периода на ваксинация е спазването на правилата за лична хигиена.

Едрата шарка се развива достатъчно бързо и следните симптоми са присъщи на нея:

 • значително повишаване на телесната телесна температура (до 40–41 градуса по Целзий);
 • обща слабост, загуба на апетит;
 • намаляване на добива на мляко;
 • нежелание на кравата да позволи на човек да мляко;
 • появата върху вимето на папули, които с течение на времето прерастват в абсцеси и пукнатини;
 • “Широка позиция” – животното се опитва да увеличи максимално задните крайници.

Инкубационният период на кравата шарка варира от три дни до две седмици. След този период на вимето се появява обрив (пустули). Външно изглеждат като туберкули с ясно видими вътрешни синини и депресии. Седем до десет дни по-късно пустулите узряват и се спукват, сливайки се в едно кафяво петно. Паралелно с външните прояви се появяват вътрешни кръвоизливи в тялото.

Животното отслабва все повече и повече, отказва да яде и дое, опитва се да позиционира задните си крака възможно най-широко. Повишаването на температурата причинява повишена температура. Възможни усложнения под формата на тремор и увреждане на дихателната система.

Знаете ли Човек може да получи и едра шарка от крави, но след първия случай на инфекция, организмът развива имунитет.

Визуалният преглед играе важна роля в диагностиката на това заболяване. Въпреки това, някои външни прояви на болестта, по-специално обрив, могат да бъдат симптом на други заболявания.

В тази връзка, за да се диагностицира заболяването при животно, се взема проба течност от обрива за лабораторни изследвания – оцветяване, биологично изследване върху пилешки ембриони и зайци. Не по-малко важна роля в диагностицирането на болестта играе аутопсията на наскоро умрели говеда. Във всеки случай трябва да се свържете с вашия ветеринарен лекар.

Важно! Ако болестта се прояви на наскоро придобито животно, е необходимо да се получи информация от продавача относно случаите на едра шарка в предишното местоположение на кравата.

Основната патологична промяна по време на заболяването е появата на обрив, който постепенно образува големи кафяви петна по вимето. Докато болестта се развива, петната изсъхват и на тяхно място се образува кора, която може да се напука, като по този начин придава на кравата допълнителен дискомфорт и болка.

Вътрешните прояви се характеризират с кръвоизливи в тялото и абсцеси. Заболяването може да причини и усложнения под формата на язви и мастит, значително усложнява доенето. При заразяване с щам на генна шарка тъканите се увреждат много по-дълбоко и следователно обривът не прилича на туберкули, а като малки тъмни петна.

След като една крава е диагностицирана с едра шарка, можете да започнете да я лекувате.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here