Уикенд – Говедовъдни новини – Буда купа

0

време за прочит: 5 минути

Наличието на изобилие от храна в днешно време е меко казано – огромно. Това наистина  ме кара да се замисля,  колко съм благодарна, че мога по всяко време да ям каквото си искам, от това, което мога да си позволя – разбира се. Без никога да трябва да се притеснявам, откъде ще дойде следващото ми хранене или дали ще имам достатъчно за ядене за утре, за вдругиден.
Толкова много хора по света, а дори и у нас, нямат този лукс. Твърде  много хора.
Иска ми се да мога да им помогна на всички.
В интернет ми попадна статия за Буда, за това как е живял и с какво се е хранил. Следваща статия свърза името на Буда пак с храната – така прочетох за “Купата на Буда”. Има много материал по темата, от които аз синтезирах и извадих най-важното:

“Купата на Буда” не е пряко свързана с Буда – за който ние сме чували.

Според индийските учените  Буда не е обръщал внимание на това, което яде, а на това кога яде. А той рядко ял. След медитация той вървял по улицата с купичка, в която хората слагали малко храна. Тъй като бедните му давали милостиня по улиците, това били малки порции евтина храна – ориз, боб, къри.

Тези храни стават  основата на нова гастрономична тенденция – малко нискокалорична растителна храна, като пропорциите са произволни.
Популярността на „Буда купа“ започва преди четири години. В книга за храненето на вегатарианците се описват тази храна и този начин на хранене с това име. Приготвя се от зеленчуци, пълнозърнести храни и растителни протеини.
Това е основно правило, а съставките са различни.
Купата на Буда стана популярна благодарение на интернет. Блогърите започнаха да качват снимки на вкусни ястия и споделят рецепти с абонатите си.
Един от блогърите написал идеалната, според него, рецепта:
малка порция зърнени храни (ориз, просо, киноа, царевица), протеини (боб, грах, тофу) и зеленчуци (варени или сурови). И всичко трябва да бъде красиво подредено.

„Чашата на Буда“ като ястие не съществува, докато не бъде приготвена, защото всеки път към нея се добавят други продукти и се получава нова рецепта, не същата като предишната.
В Азия ресторантите сервират ориз, например, в такива малки купички. Според диетолозите ключът към правилното хранене не е да се преяжда. И всички ще се съгласят, че азиатците изглеждат много по-стройни от европейците. Причината е не само в това, че  се хранят по-малко, но и в малките им порции.
Затова не се изненадвайте, че „Купата на Буда“ е тенденция сред онези, които искат да поддържат тънка фигура или да отслабнат, защото в малка порция се събират много хранителни вещества и витамини.

Например в един вариант – зеле, кускус, гъби и сос от магданоз и кашу. В него има достатъчно калории благодарение на кашуто и много витамини, особено витамин А в зелето.

Друга вкусна комбинация са киноа, царевица, домати, авокадо и маслини. Всички продукти са сурови, с изключение на киноа, която трябва да се вари предварително.

В Instagram можете да видите снимки и рецепти на ястия, наречени „Купа на Буда“. Можете да добавите всичко – от моркови и нахут до фалафел, броколи и сладък картоф. Всичко зависи от това с колко време разполагате и какво е желанието ви за  да готвите. Ако искате да хапнете  на бързо, нарежете каквото намерите в хладилника. Ако искате да впечатлите гостите или да се похвалите в Instagram, трябва да впрегнете въображението си и да работите, за да създадете своя собствена рецепта.

Този списък с продукти ще ви помогне да създадете „Купата на Буда“ без страх от грешки и да готвите нещо напълно неядно.
Смесете съставките:
– зелени: зеле, маруля, спанак;
– зърнени храни: ориз, просо, киноа, ечемик;
– протеини: грах, боб, тофу;
– здравословни мазнини: авокадо, семена, ядки;
– зеленчуци: картофи, моркови, броколи;
– сос.

Важно е също така да хапвате правилно „Купата на Буда“. Правилно означава съзнателно да усетите вкуса на всеки продукт. Полезно е за усвояването на храната и помага да се нахраните достатъчно и да не се преяжда.

Тоня Мишева

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here