Сиренето – какво не/знаем за него

1

Сиренето е интернационална храна. У нас обичаме бялото саламурено, в Италия – моцарелата, французите обожават бри, а швейцарците – ементал. Видовете сирена са хиляди, както и интересните факти за тях. Ние избрахме най-любопитните десет.

 1  “Кралят на сирената” е рокфорът. Той е синьо овче сирене, което зрее в пещери, задължително върху дъбови повърхности. Цветът му се дължи на мухъла, с който е покрито.
2  Класическата моцарела се произвежда от биволско мляко от животни, които живеят в района на италианската област Кампания.
3   Дупките в швейцарското сирене ементал се получават, когато въздухът в него се освобождава по време на ферментацията му. Това се случва в продължение на няколко месеца, а сиренето се съхранява на големи кръгли блокове.
4  За производството само на един килограм пармезан са необходими поне 16 литра мляко. Зреенето му продължава 36 месеца.
5 Сиренето бри, всъщност, мирише на амоняк. Разбира се, той не е неприятен и се дължи на белия мухъл, който покрива млечния продукт.
6  При някои народи в Кавказ, сиренето с остър аромат се счита за афродизиак. Затова то винаги присъства на сватбената трапеза.
7 100 гр меко сирене, осигуряват 50% от дневната доза калций, нужна на организма, а твърдото сирене – 100%.
 8   23 кг сирене на година – толкова изяжда средностатическият французин. Германците консумират средно по 20 кг, а руснаците – едва 5 кг.
9 Френските сирена вече се правят изцяло с пастьоризирано мляко. Това стана, след като ЕС забрани употребата на сурово и накара французите да се разбунтуват.
10 Хората , които редовно ядат сирене, са с по-добри резултати за умствени способности от тези, които рядко го опитват.

1 КОМЕНТАР

  1. А сиренето в БГ се прави по неописуем начин. Който не е бил в този сектор, си няма и най-малка представа какви боклуци се влагат, за да се получи “Бяло саламурено сирене”. Няма контрол, няма проверки. Преди години проверките се изразяваха в килограми “зряло” сирене, прясно безсолно, питки кашкавал. А сега още по-грозна гледка-пликчета с рушвет вътре. На това му се казва Български контрол. Това за всеки един бранш, това е истината.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here