Геномната селекция увеличава инбридинга

0

време за прочит: 2 минути

Значително увеличение на инбридинга след въвеждането на геномната селекция в говедовъдството – това е установено след собствени изследвания от научен екип  от Университета Вагенинген 

В периода от 2010 до 2015 г. увеличаването  на инбридинга е било от 1.8 до 2.8% за всяко поколение. 1% инбридинг се счита за приемлив  при развъждането.
В Университета виждат  ясна връзка между въвеждането на геномната селекция и увеличаването на инбридинга.
През  2009 г. бе въведена масово  геномната  селекция. Младите бикове, които все още нямат  развъдна стойност, установена след изпитването на дъщерите , получават  такава  въз основа на геномна информация. Резултатът е, че младите бикове се избират рано за разплод, и се използват като синове на синове.

Цифрите са в противоречие с развитието преди въвеждането на геномиката в развъждането. От 2000г. насам се наблюдава намаляване на нивото на инбридинг. Това е свързано с богат избор от бикове, тъй като в допълнение към производството и екстериора, фокусът е върху дълголетието, здравето на вимето и плодовитостта.
През  последните години ограничаването на инбридинга е важно за противодействие на инбридната депресия. Освен това  поддържането на генетичното разнообразие е важно, за да се гарантира, че популациите могат да се приспособят към променящите се цели и среди за размножаване.  Съществува ясна необходимост от ефективен начин за ограничаване на инбридинга в “ерата на геномиката”.
Резултатите от изследването са представени на “Световния конгрес по генетика по животновъдството 2018” в Окланд, където бяха обсъдени и методи за ограничаване на инбридинга с геномика. Въпреки това, според Университета  тези методи все още се нуждаят от по-нататъшно развитие.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here