Приключенията на едно селско момиче: Кравата смуче мляко от крава/ 17 част

Преди няколко седмици по време на доенето забелязахме, че кравата Бруклин има наранена цицка. Решихме, че може би сама е смукала вимето си. Няколко дни по-късно разбрахме истинската причина: Друга крава, на име Лиени, засмука цицката на Бруклин. Това се нарича подсукване или смучене на мляко. Младите телета понякога се облизват или смучат едно друго, въпреки че мисля, че това не е толкова лошо, но кравите също могат да направят това. Какво точно е това? 
Какви причини може да има?
Как да предотвратя това сега?

Това бяха въпроси, които си зададох и на които сега мога да ви дам отговорите.

Какво представлява смученето на мляко?

Млякото се всмуква от цицката. Това е по-рядко срещано преди, тъй като кравите бяха вързани в обора и не можеха да сучат една друга вимената си. Днес повечето млечни обори  са хамбари. Тук е възможен всякакъв контакт: добро социално поведение, но и лошо поведение, като агресия и смучене на мляко.

Всъщност трябва да се каже лошо поведение, защото смученето на мляко не е толкова безобидно, колкото изглежда. Не трябва да се пренебрегват последствията от смученето на мляко: загуба на мляко и наранявания. 
Загубата на млякото се отнася не само за млякото, което се засмуква, но и млякото, което кравата изхвърля чрез стимулацията и което поради това се губи по решетките. Има и опасност  с грубия език да се разранят и възпалят увредените цицки. Смученето на мляко би се развило още в началото, когато животното все още е теле. Телетата са склонни да смучат обекти в плевнята, това се нарича нехранително смучене. Когато телетата са на групи, те също могат да смучат – главата, ушите и пъпа. Постепенно предпочитанието да се смуче някъде ще премине към региона на вимето. Това поведение ще продължи да се проявява и ако животното е крава, може да се окаже, че е постоянно.

Какви са причините за смученето на мляко?

Първо трябва да се каже, че истинската причина за смученето на предмети и вимето всъщност остава неясна. Смята се, че този проблем възниква, защото желанието за смучене не е удовлетворено. Отбиването трябва да се извърши постепенно, за да премине желанието за сукане. При естествено отбиване (теле под кравата) телето научава, че смученето вече не е позволено, тъй като няма повече мляко, така че поривът също постепенно изчезва. Ако млекопроизводителят също отбива постепенно, няма проблем.

Всъщност не е ясно откъде идва поривът. Все пак има някои причини, някои фактори, които вече са остарели. Първата спомената причина е генетичен фактор. Смукането на мляко е по-вероятно да се наблюдава при породите Джерсей, Симентал и Кафявата порода. Понякога може да възникне и в определени линии от един и същ бик,  независимо от породата.

Вторият проблем се смята, че е обора. Кравата не трябва да скучае. Трябва да има достатъчно място за упражнения, както и за хранене. Всяко животно трябва да може да се храни спокойно.

Трето, говори се за неоптимално управление на фуражите. Трябва да се осигурят достатъчно фуражи, да има достатъчно време за хранене и руминиране. Храната също трябва да съдържа достатъчно енергия.

Фактът, че смучените крави позволяват това, вероятно се дължи на окситоцина, който кравата след това произвежда. Окситоцинът прави кравата по-лесна за доене и също така би намалила концентрацията на кортизол, правейки ги по-спокойни и по-малко тревожни.

Как да предотвратим смученето на мляко?

За да предотвратите смученето на телета върху предмети и други телета, просто се опитайте да извършите отглеждането възможно  най-правилно, както беше споменато по-горе. Въпреки това, проблема е възможно да възникне.

Когато се наблюдава сучене при кравите, това може лесно да се предотврати, като се постави носов пръстен с щифтове в носа. Този пръстен не е напълно кръгъл и следователно може да се постави над носа и след това да се затегне, за да не изпадне. Когато кравата или телето с носния пръстен се приближи до вимето, тази крава вече няма да го позволи, защото вече и била убодена от щифтовете.
Между другото, носният пръстен не боли, той е просто там, за да предотврати болката, за да избегне наранявания по време на сукане. Това е като пиърсинг на човешки нос, не боли ? Ако пръстена на носа не помогне, тогава ще трябва да прибегнем към мрежа за вимето. Съществува и оперативна техника, при която езикът на смучещата крава се променя във форма, така че смученето вече не е възможно. Това обаче е скъп метод и освен това не винаги е успешен.

Джули Ван Бовен

Приключенията на едно селско момиче / 1 част
Приключенията на едно селско момиче / 2 част
Приключенията на едно селско момиче / 3 част
Приключенията на едно селско момиче – Раждане на теле / 4 част
Приключенията на едно селско момиче – Цезарово сечение / 5 част
Приключенията на едно селско момиче – Отглеждане на телето / 6 част
Приключенията на едно селско момиче – Обезроговяване на телета/ 7 част
Приключенията на едно селско момиче – Всичките ни крави имат име / 8 част
Приключенията на едно селско момиче – Близнаците / 9 част
Приключенията на едно селско момиче – Естествено покриване / 10 – 1 част
Приключенията на едно селско момиче – Естествено покриване / 11 – 2 част
Приключенията на едно селско момиче – Стойте си у дома и се грижете един за друг! / 12 част
Приключенията на едно селско момиче: Пресушени крави / 13 част
Приключенията на едно селско момиче: Време и вятър / 14 част
Приключенията на едно селско момиче: Пасището / 15 част
Приключенията на едно селско момиче: Близане / 16 част
Приключенията на едно селско момиче: Кравата смуче мляко от крава/ 17 част
Приключенията на едно селско момиче: Изкуствено осеменяване на крави / 18 част
Приключенията на едно селско момиче: Оборът / 19 част
Приключенията на едно селско момиче: Доене на карусел / 20 част
Приключенията на едно селско момиче: Доене на карусел – стъпка по стъпка / 21 част
Приключенията на едно селско момиче: Кравите бързо изпитват топлинен стрес /22 част
Приключенията на едно селско момиче: На вечеря с краля и кралицата / 23 част
Приключенията на едно селско момиче: Контрол на бременността / 24 част
Приключенията на едно селско момиче: Фермерски кучета / 25 част
Приключенията на едно селско момиче: Даваш както при другите / 26 част
Приключенията на едно селско момиче: Конструкцията / 27.1 част
Приключенията на едно селско момиче: Конструкцията / 27.2 част
Приключенията на едно селско момиче: Дойде и време за пасището / 28 част
Приключенията на едно селско момиче: : Осмата лактация на Беки / 29 част
Приключенията на едно селско момиче: Защо телетата и кравите мучат / 30 част
Приключенията на едно селско момиче: Как работим в екип / 31 част
Приключенията на едно селско момиче: Сигнали от кравата / 32 част

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here