SOFT-AGRO: Температура на кравите

Продължаваме да публикуваме материали свързани с различните проблеми  на кравите за мляко.

С любезното съдействие на г-жа Елена Бабенко, Govedovad.com представя съвместният проект със SOFT-AGRO.COM, който продължаваме с материала:

Управление на отелване:
как да разберем телесната температура на кравата

Най-важният и също най-труден лактационен сегмент от гледна точка на управлението, са първите седмици след отелването. Свързаното с него отелване и доене води до драматични промени в метаболизма. Около 75% от заболяванията на кравите се появяват през първите четири седмици след отелването.

Поради тази причина се разработват стандартизирани протоколи за наблюдение на кравите в ранна лактация. Това ви позволява да разпознаете заболявания и да започнете лечението в ранните етапи, както и да избегнете усложнения. Като част от ранното разпознаване на заболявания е необходимо да се контролира ректалната температура на тялото на кравата. Честото повишаване на температурата, или обратно, нейното понижаване, е първия признак за появата на заболяване, което може да бъде разпознато. Следователно е разумно да се въведе периодично измерване на температурата през първите 7 дни след отелването за всички новородени крави.

Това са незначителни разходи, които винаги се изплащат. Един от начините  да се знае температурата на скороотелените,  е маркирането на животните с цвят през първите седем дни след отелването. Зеленото е за нормална температура, червеното е за висока.

НОРМАЛНА ТЕМПЕРАТУРА И ПОВИШЕНА ТЕМПЕРАТУРА

 

Нормалната телесна температура при говедата е относително постоянна, а при възрастните животни е в границите между 38,0 и 39,0°C. Но понякога при напълно здрави животни процентите могат да бъдат малко по-високи или малко по-ниски от тази зона. Счита се, че повишената температура е над 39°C: животното отделя топлина чрез намаляване на кръвообращението в кожата, така че кожата на кравата изглежда доста хладна. В същото време производството на топлина се увеличава чрез по-интензивен метаболизъм и възможен мускулен трепет. Когато телесната температура достигне най-високата граница на нормата, тя остава стабилна .

След родилните здравословни проблеми се идентифицират най-добре чрез непрекъснато измерване на температурата през първите седмици след отелването. Ниска цена, но страхотно действие!

Вредна ли е температурата? Не. Ползата от треската е в борбата с инфекцията. От една страна, защитните сили на организма действат по-бързо, от друга, повишаването на температурата предотвратява растежа на патогени или ги убива. Повредените клетки на вируса умират по-бързо, което също предотвратява разпространението на инфекции. Следователно температурата е най-важният процес на изцеление и защита на болно тяло.

Ендогенните или екзогенни вещества, така наречените пирогени, причиняват температура. Те се произвеждат в организма в отговор на различни стимули; най-често това е инфекция или възпаление. Екзогенните пирогени са представени главно от микроорганизми, техните токсини и отпадни продукти. Типичен пример за екзогенен пироген е ендотоксинът. Ендотоксините са токсични вещества, т.е. които възникват по време на разлагане/смърт или при разделянето на определени бактерии. Смъртта на бактериите може да настъпи в резултат на работещия защитен механизъм на организма или също чрез антибиотично лечение.

ПРИЧИНИ И ЛЕЧЕНИЕ

Но високата температура е голямо бреме за животното и неговия метаболизъм. Черният дроб, като най-важният орган на метаболизма, трябва да създаде мост между синтеза и трансформацията на метаболитни продукти и разграждането на токсичните съединения. За да се отстрани натоварването върху тялото от висока температура, той се събаря с лекарства. В зависимост от вида на лекарствата, те са не само антипиретични, но и обезболяващи и намаляват възпалението. Не е задължително понижаването на температурата да означава възстановяване. Така че, в случай на колимастит, може да има или повишена температура – или понижена. Хроничното възпаление (например възпаление на кожата на корема при увреждане от чуждо тяло) често протича без повишаване на температурата.

Липсата на температура не винаги означава, че няма инфекция. Но всяко отклонение на телесната температура от нормата може да се счита за симптом на някакъв вид нарушение. И трябва да намерите причината за това. От гледна точка на ветеринарен лекар, най-честата причина за треска в следродилния период е „следродилна интоксикация“. Възниква, когато бактериите разграждат мембраните и околоплодната течност в матката. Това състояние често се наблюдава заедно със забавяне на плацентата, субклинична липса на калций, липса на селен, както и усложнения по време на отелване. Ако подобна ситуация възниква често – задължително е да се проучи и да се намерят причините!

Втората най-честа причина е маститът. Причините за мастит са на първо място хигиената на обора и доенето, както и организацията на храненето.

Така трябва да бъде: без кетоза на 7-ия ден от отелване

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ДЕЙНОСТИ

В случай на нарушения в общото състояние и повишаване на температурата е необходимо бързо и ефективно лечение, за да се избегне по-нататъшен спад в производителността или дори загуба на животното. Често решаващи са допълнителни мерки, като вливания, сонда и др. Цената на сондата не трябва да ни спира да я купим. Трябва да се има предвид, че кетозата (прекомерното изгаряне на мазнини) може да е резултат от заболяване, което е причинило температурата, но може да влоши общата ситуация. Затова се препоръчва да се следи кетозата, например, на 7-ия и 14-ия ден след отелването. Устройствата за тестване могат да бъдат закупени, трябва да са във фермата и да се използват.

ТЕМПЕРАТУРА БЕЗ ПАТОГЕН?

Това е възможно, например, ако причината са така наречените ендотоксини: те се появяват при здрави животни в големи количества в червата, където възникват чрез нормално разделяне на бактериални клетки.

Само когато чревните стени са повредени от стресови състояния и нарушения на кръвния поток, причинени от заболявания, ендоксините могат да навлязат в кръвоносната система. Ако ендотоксините постоянно навлизат в кръвта поради стрес, те могат да влязат в мастната тъкан. И тук те са безобидни в началото. Но когато много мастна тъкан се мобилизира при затлъстели животни в началото на лактацията, голямо количество ендотоксини отново влиза в кръвоносната система. Общото състояние на животното се влошава, докато телесната температура може да не се повишава.

Като цяло е важно да намерите животни с температура възможно най-бързо и да определите причините за появата и. Особено при висока температура.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

  • Ако стандартизирате мониторинга на животните, можете да разпознаете болестите много по-бързо.
  • След отелване е необходимо периодично да измервате температурата всеки ден.
  • На 7-ия и 14-ия ден след отелването е необходимо да направите тест за кетоза
  • Допълнителни дейности, като поене от сондата, бързо възстановяване
  • Не всяко повишаване на температурата се причинява от патогена, така че лечението с антибиотици не е задължително да доведе до успех.
  • Температурата е само симптом на заболяване. Ако заболяване често се появява, определено трябва да проучите и да намерите причината.

——————

Автор на статията е ветеринарният лекар Айк Екхолц, Брокстед.

Превод от Елена Бабенко за soft-agro.com

Очакваме с нетърпение отзиви и коментари. Благодарим Ви много!

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here