Даниел Буда – “Кинжалът” на фермерите

0

време за прочит: 2,5 минути

Може би най-спокойно в момента е в сектора на месодайното говедовъдство. Кравите се телят, излязоха вече по пасищата, което означава по-малко разходи за фураж, времето е добро и ако падне някой дъжд, всичко ще е шест. Някой от по-далече виждащите, вече мислят какво ще се случи в първите дни на октомври, когато ще свърши задържането, животните ще слязат от пасищата, ще се отворят пазарите. Какво се случва в момента в Европа.

„Европейската комисия трябва да осигури спешни мерки за подкрепа на говеждото месо, е острото послание на евродепутата Даниел Буда, заместник-председател на комисията по земеделие на Европейския парламент и член на групата на ЕНП. Европейските представители посочват, че цените са спаднали рязко във фермата с до 40%, което оказва допълнителен натиск върху доходите на производителите на говеждо месо.

Даниел Буда казва, че сигнала за цената за говеждото месо е било внесено в Брюксел от Copa-Cogeca, една от най-големите и най-активни организации за представяне интересите на милиони европейски фермери пред европейските институции. Copa-Cogeca представи актуална информация за въздействието на COVID-19 върху сектора на говеждото месо.

„Генералният секретар на Копа-Когека Пека Песонен в писмо до Европейската комисия, заяви, че секторът на говеждото месо е изправен пред рязък спад в търсенето и стойността на месото при затварянето на индустрията HoReCa, но не само. Copa-Cogeca приветства помощта за частно съхранение на говеждо месо, но настоява за конкретно решение за пазарната ситуация в сектора на говеждото месо. Сега е периода на сезонно производство на телета и при липса на пазар производителите ще трябва да държат телетата по-дълго от очакваното, което води до високи разходи за фермерите и загуба на стойност, тъй като те вече не могат да се продават като телета – каза Даниел Буда.

Той също така каза, че цените са спаднали рязко във фермата с до 40%, което оказва допълнителен натиск върху доходите на производителите на говеждо месо през този труден период.

В резултат на това държавите-членки заедно с асоциациите на земеделските производители призовават Европейската комисия да използва изключителните разпоредби на Регламента за ООП, по-специално член 219, което предлага на Европейската комисия възможността да разшири обхвата на традиционните мерки за управление на пазара. По-специално, за да се разшири обхвата на помощта за частно складиране в сектора на говеждото месо “, посочи още Даниел Буда.

По-специално за говеждото месо наскоро Комисията одобри помощ за частно съхранение на говеждо месо (РЕГЛАМЕНТ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА КОМИСИЯТА (ЕС) 2020/596 от 30 април 2020 г. относно предоставянето на помощ за частно съхранение на прясно или охладено говеждо и телешко месо. възраст от осем месеца или повече и предварително определяне на размера на помощта).
ЕК

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here