“Криста” ЕООД: Избор на млекозаместител – обезмаслено сухо мляко или млечна суроватка?

0

Изборът на млекозаместител има решаваща роля за бъдещото развитие на телетата. Тяхното здраве, растеж и производителност през годините зависят от инвестицията в този начален етап на хранене. Високото качество на продукта, съчетано с добра хигиена и правилен мениджмънт, е предпоставка за добри бъдещи резултати.

Съставът на един добър млекозаместител трябва винаги да е съобразен с нуждите и развитието на храносмилателната система на телето. Протеинът в млечните продукти осигурява необходимите аминокиселини, за да може органите и мускулите да се развиват.

Основни източници на млечни протеини са обезмасленото сухо мляко и млечната суроватка. И двата често се използват в продукти като детска храна и са много подходящи за млечни продукти за млади животни. Има ли обаче разлика между тях, когато сравним резултатите?

Проведен наскоро опит в изледователския център на фирма Денкавит дава отговор на този въпрос. Сравнени са два млекозаместителя от висок клас: Denkamilk Royal 30 (съдържащ 30% обезмаслено мляко на прах) и Denkamilk Excellent (съдържащ суроватъчен протеинов концентрат). Опитът се провежда с 52 женски телета в продължение на 12 седмици. Животните се хранят 9 седмици с един от двата млекозаместителя (стандартна концентрация от 125гр на литър готово мляко) и висококачествен стартерен фураж.

Резултатите в периода от началото до 84-я ден показват отличен среден прираст и в двете групи, с минимално предимство при телетата, хранени с Denkamilk Excellent (964 гр / ден) в сравнение с телетата, хранени с Royal 30 (955 гр / ден). Предполага се, че при използване на по-висока концентрация на млекозаместителя, независимо от източника на протеин, приръстът може да се увеличи, особено през първите 3 седмици.

“Криста” EООД е дългогодишен партньор и официален представител на Denkavit за България. Ако желаете да получите повече информация за продукти и услуги – моля, свържете се с наш експерт по хранене на преживни: ТУК   

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here