А Н О Н С – пропуснати статии от Govedovad

0

НСГБ – пита, МЗХГ – отговаря

Внимание АНОНС

В края на месец април, Националния съюз на говедовъдите в България, имайки в предвид кризата породена от коронавируса, дала  отражения на цялата ни икономика, а също и в животновъдството, написа писмо до Министъра на земеделието, в което информира г-жа Десислава Танева за ситуацията по фермите и съответно важни проблеми, които трябва да бъдат решени.
Точката на фокуса бе мотото „Да спасим българското мляко”.

Преди няколко дни в НСГБ се получи отговор, който поместваме без съкращение. След като прочетете писмото ще разберете, че нашите фермери са се справили отлично по време на двата месеца на напрежение. Ето защо Съюза поздравява всички млечни говедовъди, които успяха да преборят вируса.
НСГБ

Отговорът на МЗХГ:
Прочетете повече: ТУК


 Теглим кравите и с метър

Много пъти се налага да узнаем веднага живото тегло на кравите или телетата. Не винаги наблизо има кантар. Ако има пък кантар няма да има специализиран транспорт. Как да разберете теглото на кравата в тези случаи. Има една формула, която се използва доста успешно от фермерите по света и у нас. Теглото на кравата може да се намери и без претегляне, чрез няколко измервания, направени на животното с рулетка и след това въвеждане на данните във формула за изчисление.

Знаейки живото тегло на животното е полезно не само при продажба . Това помага да определим  какво количество фураж е подходящо на ден в зависимост от размера на животното. Намирането на теглото на кравите, по този метод става бърже, като имате нуждата само от една рулетка, лист хартия и химакал. Ако имате мобилен телефон , вече Ви е необходима само рулетка.

Как теглим кравата без кантар. Изчисляването на теглото на кравата включва три важни стъпки.
Прочетете повече: ТУК


Гражданска позиция: Трябва ли само да искаме. Кога ще даваме

Получихме писмо с гражданската позиция на наш читател. Поместваме без съкращения и цензура.

В медиите, няма ден в които да не се съобщава за раздадени субсидии на фермерите, за даден де минимис, за все нови и нови мерки които  подпомагат фермерите. В крайна сметка обществото не се интерисува толкова от тезе пари, обществото се интерисува да купува качествени и с липсващи вредни вещества хранителни продукти. Продукти на достъпни за джоба на българина  цени. Фермерите свикнаха само да искат,да поставят условия и да се изкарват най големите мъченици. Министерството се мъчи всячески да им угоди. Всичко това е нормално, ако фермерите ни заливаха с продукция.
Няма такова нещо.
В отчетите все пишим,че задоволяването с родно производство е 30 или 40% за много продукти. И сега идва интересното. Няколко от лидерите на организицаиите на производителите заявяват,че имае 60- или 80 % сив сектор. С други думи задоволяваме се не лошо, но къде и как отива тази продукция никои не знае, или пък знае.

Стана така,че всички чакат на гюме да вземат нещо.

Прочетете повече: ТУК


 Как се получават средства при смърт на животни

Една Наредба за която се сещаме, когато ни умрат животните. Тогава виждаме някои от недостатъците и се сблъскваме с безмилостните членове и точки. При обсъждането на проекта за промени в Наредбата, активността не беше кой знае каква и дано законотворците този път да са си свършили добре работата, за да има по малко проблеми за фермери и администрация.  

НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА РАЗХОДВАНЕ НА СРЕДСТВАТА ЗА ПОКРИВАНЕ НА РАЗХОДИТЕ, СВЪРЗАНИ С ЕПИЗООТИЧНИТЕ РИСКОВЕ ОТ 2006 Г. НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА РАЗХОДВАНЕ НА СРЕДСТВАТА ЗА ПОКРИВАНЕ НА РАЗХОДИТЕ, СВЪРЗАНИ С ЕПИЗООТИЧНИТЕ РИСКОВЕ ОТ 2006 Г.

В сила от 01.08.2006 г.
Приета с ПМС № 181 от 21.07.2006 г.
…………………………………………………

Прочетете повече: ТУК


 Производство мляко – първо тримесечие 2020 г

А сега в този анализ влиза млякото, което е минало през всички „стърги” – контрол от Модул мляко, контрол от млекопреработвателните предприятия, контрол от БАБХ,финансов контрол от всякъде. Накратко казано – „светъл” сектор. В тези количества преработено мляко, вероятно има и внесено такова, но количествата не са големи, така че, тези цифри ще ни говорят и какво произвеждат нашите фермери.

През първото тримесечие на 2020 г са произведени всичко 165 359 т мляко. Мляко, получено от крави, овце, кози и биволи. Това количество мляко е с 13 716 т в повече от същия период за миналата година.

Кравето мляко е 161 750 т и е в повече от 2019 г с 13 241 т. Определено засега, това си е един малък успех за нашето млечно говедовъдство. Посоченото добито мляко е произведено от 215 000 млечни крави, докато произведеното мляко през 2019 г е получено от 234 000 крави.
Или с други думи, с по-малко крави произвеждаме повече мляко.

Прочетете повече: ТУК


 Договор за един ден в селското стопанство – допълнителен доход без…

Презентация

Прочетете повече: ТУК


Необходими документи за фермата

Публикуваме изискуемите документи от БАБХ относно работата във фермата. Те ще са ви необходими също при всякакъв род проверки. И най-важното, като ги попълните ще знаете много за вашата ферма.
НСГБ, също е изпратил искане да се публикува формат на исканите таблици – един и същ за цяла България.

Прочетете повече: ТУК


Глад не, но бедност – да

Внимание АНОНС

Глад няма да има в света заради коронавирус, но бедността ще бъде – заявява икономистът на ФАО Андрей Ярмак

 Той смята, че това е най-тежката икономическа криза   след Втората световна война.

Разбира се, глад няма да има, защото днес няма ограничения за производството на храни. Ще има обаче значителни промени.

Прочетете повече: ТУК


ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here