SOFT-AGRO: Определяме сухото вещество с микровълнова печка

Продължаваме да публикуваме материали свързани с различните проблеми  на кравите за мляко.

С любезното съдействие на г-жа ЕленаБабенко,  Govedovad.com представя съвместният проект със SOFT-AGRO.COM, който продължаваме с материала:

КАК ДА ОПРЕДЕЛИТЕ СУХОТО СЪДЪРЖАНИЕ НА ФУРАЖ С ПОМОЩТА НА МИКРОВЪЛНОВА ФУРНА

Причината да напиша този материал бяха „Инструкциите за използване на микровълновата печка“, които ми бяха изпратени .. Реших да разгледам какво пишат за този метод западните експерти и открих една доста подробна статия на Бернд Лозанд и Бербел Валдман от селскостопанската служба Dummerstorf, Германия. Публикувам тази статия с леки изменения.

Отдавна се използва микровълнова фурна за определяне на сухото вещество във фуражите. Но доколко са верни резултатите?

При производството непрекъснато възниква необходимостта бързо да се определи колко сухо вещество се съдържа във фуража, дажбата или силаж. Това дава възможност бързо да се вземат решения дали да се използва тези фуражи, дали е време да се коси зелената маса, дали е необходимо да се изсуши тревата, преди да се постави в ямата на силозите.  При храненето, за да се изпълни точно дажбата и да се сведат до минимум грешките в нейната структура, е необходимо поне веднъж седмично да се определи сухото вещество на основните храни и да се коригира дажбата.

За да направите това, имате нужда от прост, евтин и достъпен метод по всяко време. И именно микровълновата фурна ви позволява да определите сухото вещество просто, евтино и изгодно.

При конвенционалния метод за определяне на сухото вещество, в зависимост от съдържание на влага и вида на тя  се суши във фурна при температура от максимум 60 ° С в продължение на един до два дни. След това пробата съдържа още от пет до десет процента остатъчна влага. За да се определи точната маса на сухото вещество, тази остатъчна влага се отстранява чрез пържене на пробата в продължение на три часа при температура 105 ° С.

Изсушаването на пробата в микровълновата печка в сравнение със стандартния метод е много по-бързо и протича при значително по-висока температура. И възникват въпроси дали този метод е достатъчно точен.

За да отговорите на този въпрос, най-лесно е да определите сухото вещество на един и същ фураж по стандартния метод и в микровълновата печка.

Група консултанти от изследователската станция Dummerstorf сравниха 152 проби от фураж по групи: тревно сено, прясна трева, суха трева, царевичен силаж, пулпа от силажно цвекло и дажба.

Таблицата по-долу показва резултатите от това проучване. Резултатите между метода за определяне с помощта на микровълнова фурна и стандартния метод се различават както по посока на намаление, така и по посока на увеличение, и средно 1,52% сухо вещество. Средно микровълновата печка показва 0,89% повече сухо вещество, отколкото при стандартния метод.

На практика няма разлики в различните видове фуражи. При царевичните фуражи и дажбите, резултатът от микровълновата е почти винаги по-висок, отколкото при стандартния метод, докато при останалите фуражни групи се отклоняват както положително, така и отрицателно.

Така че наистина ли е възможно точно да се определи количеството сухо вещество в фураж с помощта на микровълнова фурна?

Нашето заключение : микровълновата печка леко надценява количеството сухо вещество, така че резултатът трябва да се коригира.

Има два начина да направите това:
Стандарт за сухо вещество = микровълнова печка със сухо вещество – 0.89 или
Стандарт за сухо вещество = 0.975 x микровълнова фурна.

Ако пробите са взети правилно и цялата работа е правилна, тогава микровълновата печка дава много точен резултат. Всеки, който иска да получи точни данни, трябва да се увери, че определянето на сухото вещество винаги се извършва от един и същ обучен служител.

Определянето на сухото вещество в микровълновата е точен метод и напълно отговаря на нуждите на управлението. За да се получат реални резултати, е необходимо човекът, който прави това, да се придържа точно към методологията. За да получите правилното съдържание на сухо вещество в диетата, е необходимо да коригирате получения резултат в микровълновата с помощта на формули.

Изчислението не зависи от вида на фуража и неговото съдържание на влага. Зависи само от използването на микровълновата печка. Но този метод не замества стандартния метод за определяне на сухото вещество във фуражите. Освен това пробите, изсушени в микровълновата, не могат да бъдат използвани за по-нататъшен лабораторен анализ.

ПРОЦЕДУРАТА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА СУХОТО ВЕЩЕСТВО:
Методът е подходящ за бърза оценка на сухо вещество за влажна храна и напълно смесени дажби със съдържание на сухо вещество 15% или повече. Колко време е необходимо да изсъхне фуража зависи от съдържанието на влага в основните компоненти на пробата. Така дебелите стъбла и части от ушите на царевицата се сушат по-дълго.

Устройства и материали:
– микровълнова фурна с функция за размразяване,
– чаша вода,
– везни с точност ± 1 грам,
– дневник

Работна фаза

  • Инсталирайте микровълновата в проветриво и сухо помещение.
  • В зависимост от съдържанието на влага в изследвания фураж, изберете 50 g (за по-суха) или 100 g (за по-влажна) материал с точност един грам и напишете в дневника.
  • Разпределете материала равномерно върху чинията.
  • В зависимост от съдържанието на влага, включете фурната в режим на размразяване за 15 до 45 минути, за да се загрее. Ако материалът е много сух, поставете чаша вода във фурната.
  • Претегля се пробата. Ако материалът се руши и се счупва при пресоване, тогава той е сух. С много нееднороден материал, като царевичен силаж, някои особено големи части все още не могат да изсъхнат напълно. Такива части трябва да бъдат взети, изцедени и проверени дали влагата е останала. Ако не са сухи, повторете нагряването отново за пет до десет минути.
  • Отново претеглете
  • Ако теглото не се промени, тогава пробата е суха. Ако се променя, поставете в микровълновата за още пет минути.
  • Изчислете процента сухо вещество:

Процент сухо вещество = грам сух материал х 100 / грам изходен материал.

Ако чинията е била претеглена заедно с храната, теглото й, разбира се, трябва да се извади:

Процент сухо вещество = грам сух материал – g чинията х 100 / грам изходен материал – g чинията.

————-

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here