Зеленчуците, които обичаме

0

време за прочит: 3 минути

Някои от най-известните продукти, с  които сме свикнали днес, здравословни и питателни, не винаги са се считали за такива. Много от тях били смятани за отровни.

Патладжан
Патладжанът има интересна история. Днес този зеленчук е широко признат за един от най-вкусните. Съдържа голямо количество пектин и калий, понижава холестерола, премахва токсините от тялото, помага да се избегнат сърдечни и стомашни заболявания. Като цяло – много полезен зеленчук.

Дълго време, още през XIII-XIV век, патладжанът се е считал за отровен в Европа. Наричали са го „лудата ябълка“. Съдържащият се в презрелия патладжан алкалоид соланин е наистина вреден, когато се използва в големи дози може да доведе до нарушения в организма, включително до халюцинации. Затова горещо препоръчваме да не ядете презрял патладжан.
В Европа патладжанът влиза в кухнята едва след откриването на Южна Америка. Европейските колониалисти видели, че индианците с готовност ядат „ябълката на лудостта“. Както при много други продукти, се оказало, че патладжанът е много годен за консумация, но европейците просто не знаели как да го приготвят.

Домати
Само в Испания се отглеждат повече домати, отколкото в цяла Южна Америка. Независимо от това, дължим появата на доматите на нашите маси на неназован индиец.

Първоначално в Европа доматите се отглеждали за декоративни цели.  Няколко века след тяхното откриване те не се консумирали, защото се установило, че домашните любимци, които ядат доматени върхове, буквално умирали.
Неизвестен индиец, който искал да избяга от натрапените холандци, не искайки отново да бъде заловен, реши да яде червените плодове, които, както той знаел, „събаряли“  даже и големите бикове.
Вместо да се изправи пред смъртта от отравянето, сякаш нищо не се е случило, индиецът продължил да живее. Холандците, за наша радост, също видели това,  те  опитали домати и останали живи.
Така станала открита “основната тайна” на доматите. По принцип това е същото като при патладжана.
Неузрелите плодове и върховете на доматите  съдържат също  соланин, така че преди да консумирате доматите, препоръчително е да изрежете мястото, където плодовете са били прикрепени към клона.
При консервиране на доматите, се наблюдава разпад на  соланина.

Тикви
В Европа тиквичките  се появяват също благодарение на Колумб. Той донесъл семена, но дълго време европейците пак не консумирали тиквички, смятайки ги за неядливи и дори отровни.
Но пък се влюбили  в семената от тиквички, които били „люпени“ с удоволствие,  а тиквичките били приети за декоративно растение.
Което, разбира се, било напразно и грешно, защото тиквичките са много полезни. Ниско съдържание на калории и наличието  на фибри и идеалното съотношение на натрий и калий, мед и други микроелементи, наличието на витамини – всичко това прави тиквата ценен продукт, полезен при много заболявания, от сърдечно-съдови до метаболитни нарушения.

Краставици
Въпреки факта, че краставиците са били отглеждани от древните римляни, те не влизат в постоянната диета на европеец много дълго време. Още през 18 век английските лекари възпирали сънародниците си да ядат краставици, които считат за вредни.
Турският султан Мохамед се придържа към другата крайност. Той толкова обичал и ценил краставиците, че екзекутирал седем придворни, искайки да разбере кой от тях откраднал дарения  му плод.
Митът за отровността на краставиците трябва да е дошъл от факта, че някои плодове, които все още се отглеждат в Индия, Китай, Непал и Афганистан (с тегло до 5 килограма), съдържат голямо количество куркубитацини – горчивите вещества, произведени от краставиците, когато температурата или влажността се променят. Кукурбитацинът обаче не е вреден. Има противотуморен ефект, подобрява черния дроб, панкреаса и червата. В Китай днес се отглеждат специални сортове горчиви лечебни краставици. Между другото, така че краставиците да не са горчиви, достатъчно е да ги накиснете във вода.
Първото писмено споменаване на краставиците датира от 1528 г., въпреки че изследователите смятат, че тя е била известна още през XIII-XIV век.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here