Днес е Световния ден на млякото

1

време за прочит: 1 минута

Днес е деня на световния ден на млякото.
У нас, сякаш забравяме за този ден.
Необходим ли ни е.
Трябва по всякакви начини да подкрепяме нашите млекопроиз-водители, дори на такива празници, дори само с чаша мляко.

1 юни е Световен ден на млякото

През 2001 г. Организацията на ООН по прехраната и земеделието (ФАО) избра 1 юни за Световен ден на млякото, като се отбелязва големия принос от страна на млечния сектор за изхранването на обществото.

Млякото и млечните продукти са част от здравословното и балансирано хранене. Те са достъпен, приятен и вкусен начин за задоволяване на ежедневните нужди в здравословния хранителен режим на хората.

Ежедневната консумация на мляко дава значителен принос за приема на хранителни вещества през всички етапи на живота на човека. Европейски препоръки за консумация на млечни продукти са 200 мл мляко за пиене, 125 г кисело мляко и 20-30 г сирене (2-3 порции млечни продукти за възрастни и 3-4 порции млечни продукти за деца). Протеините са основният структурен компонент на тялото.Осигуряват правилното функциониране, както и растежа на мускулите. Приемането на 2 чаши мляко на ден покрива 25% от дневните нужди от човешки протеини.

Тази инициатива, вече се реализира в много страни, а поради големият интерес, това събитие се случва обикновено на стадиона, където в присъствието на мъжете в костюми се награждават най-добрите млекопроизводители и най-добрите млекопреработватели.

Govedovad.com

 

1 КОМЕНТАР

  1. Да си пожелаем българите деца отново да ядат истинско мляко.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here