За да бъдеш под селекция – край на ръчното доене

0

време за прочит: 1 минута

-“Не се признава ръчно доене в стопанства, които са избрали да участват в програмата за развъждане на породата Румански Симентал.
Дори ако животните са отведени в летните лагери, трябва да има функционални механични доилни апарати, с които да се извършва доенето. Липсата на доилна техника, води до изключване на земеделските производители от програмата за подобряване“ предупреждават своите членове  служители на Асоциацията на румънските животновъди на Симентала.

Механичното доене е задължително условие за кравефермите, които кандидатстват за максимална субсидия от Агенцията за селскостопански плащания и интервенция. За да отговарят на условията за схема за обвързано подпомагане на млечните крави, животните трябва да бъдат доени механично.

Всичко това не е случайно. В Румъния правят последни усилия да спасят дребния фермер. За да получиш субсидия е необходимо да имаш поне девет крави. Затова и сега се дават помощи за закупуване до десет крави със сертификат. А имаш ли толкова  крави ще си купиш и агрегатче. Ако имаш две крави не е рентабилно да купуваш апарат. В млечния сектор освен подпомагането за участие в обвързаната подкрепа се получават и по 17.72 евро за всеки тон краве мляко продадено с официален документ.

за Говедовъд – Костел Чита, Букурещ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here