Какво е да си животновъд в Ирландия

0

време за прочит: 1120  минута

През последните години две държави уверено вървят напред по отношение развитието на животновъдството. Това са  Беларус – млечното чудо на Европа и Ирландия.
Последната, само за десетина години се измъкна от средняците и в момента е най-големия  производител на телешко и овче месо. Също така и на мляко, може би с най-ниската себестойност в Европа. За това вероятно заслуги има и бившия председател на КЗ в ЕС г-н Фил Хоган, който помагаше изключително много на своите животновъди.

В Ирландия има приблизително 120 000 малки предприятия. Средната ирландска ферма е от 35 хектара и има 65 крави, които обикновено се доят два пъти на ден и са на пасище от 270 до 320 дни. Средната ирландска крава дава общо 5500 литра мляко годишно. Живее около 7,5 години и има около пет телета в живота си. Стопанинът получава около 40-45 стотинки за един литър мляко. Тази ниска цена  е възможна само чрез евтиното хранене с трева.

С плодородните почви, умерения климат и обилните дъждове, Ирландия има естествени условия за производството на зелени фуражи. От 7 милиона хектара земя 4,23 милиона хектара земя могат да бъдат използвани за селскостопанско производство. Отглеждат се основно пшеница, ечемик и картофи. Ирландският климат е особено подходящ за растежа на райграс, отлична и евтина храна за животни.

 85% от страната се използва като пасища, на които пасят около 8 милиона овце – повече от жителите (4,9 милиона), 7,5 милиона говеда и 1,5 милиона крави. Производството на едър рогат добитък и мляко представляват около 66% от селскостопанската продукция. 90% от производството на говеждо месо се изнася. Ирландия е най-големият износител на говеждо месо в Европа и един от най-големите в света. 85% от производството на мляко също се изнася.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here