Работна среща между развъдните организации на черношарената порода в България и ИАСРЖ

0

време за прочит: 1,20 минута

На 28.05.2020 г. в гр. Велико Търново се проведе работна среща между Изпълнителния директор на ИАСРЖ и развъдните организации на Черношарената порода в България.

Главната тема на срещата беше относно регистър на мъжки разплодни животни и реда на вписване в Родословната книга.


Ясно е, че вървим напред по отношение на селекцията. Вземането на контролните млечни проби вече е отработено и работи. Някои от РА поднасят на своите членове – фермерите, изследвания за броя на соматичните клетки, СБО, ако искат и лактоза. ИАРСЖ, като контролен орган и представител на Държавата по отношение селекцията, натисна „педала” през последните години и вследствие на това се започна контрол по отношение на произхода на юниците и използвайки  ДНК анализа.
Издаде се Регистър на разплодните бици „работещи” по фермите, сложи се контрол на записите в Родословната книга. Не, че Асоциациите не си вършат работата. Но добре е да се спазват принципите на старата социалистическа поговорка – проверката е висша форма на доверие.

От проведената работна среща, става ясно, че продължава „катеренето” по стълбата наречена селекция. С новите идеи, новите неща, които следват по отношение на селекцията ще бъдете запознати допълнително.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here