Д-р Симеон Пантелеев – Профилактична програма в говедовъдството

В края на годината изтича тригодишният срок за Провеждането на  Националната  Профилактична Програма за Надзор, Контрол и Ликвьидиране на Болестите по Животните и Зоонозите за периода 2018 – 2020 г – 2023 г. Става дума за известната на всички животновъди Държавна профилактична програма. Една изключително важна програма от организирането и прилагането ú зависи изключително много икономиката на стопанствата. До влизането на новата програма има само шест месеца. Готови ли сме за нейното обсъждане и приемане.

Националният съюз на говедовъдите в България (НСГБ) е подготвило писмо до МЗХГ и БАБХ в което прави своите предложения относно новата програма.
По отношение изготвянето на програмите  досега, фермерските формации или не бяха информирани или биваха запознавани с програмата след нейното одобрение. Все пак да не се забравя, че животните са техни, фермите са техни, изпълнението е от тях  и съвсем нормално е подхода да бъде коренно различен от „доброто” старо време.

Преди да публикуваме писмото на Съюза – НСГБ, относно програмата даваме трибуна на двама експерти по отношение тази програма.

Д-р Симеон Пантелеев – ветеринарен лекар, със собствена ферма, в която се отглеждат над 1000 говеда и куп от дипломи от специализации.

Бих искал да разделя проблемите на два вида:

  1. Ваксини:

Целта на ваксините е да предпазят животните да не се разболяват при среща с причинителя. Идеята обаче на запад е да се и ирадикират (отстранят) определени заболявания от фермите. По този начин както фермите, така и цялата държава ще стане свободна от това заболяване. Примерно Дания е свободна от BVD и IBR, защото те са ирадикирали тези заболявания, и затова всички в България предпочитат да купуват заплодени юници от Дания, естествено там са по-скъпи.

  1. Обезпаразитяване:

Тук наистина фермерите губят страшно много пари, защото проблемите с паразитите се подценяват. Има инжективни препарати, които влияят на всички вътрешни и външни паразити. Като например Ивермектин СС. Има и такива само за вътрешни и само за външни паразити. Както знаем много от опасните заболявания се предават посредством ухапване от комари и кръвосмучещи мухи. Използвайки тези и други подобни медикаменти ще защитим животните в цяла България.

3. Не трябва да правим безсмислени ваксини. Да се „натисне” най-вече на профилактиката, на изследванията и тестовете.

Темата е доста дълга. Най-добре да се реши в дискусия. Оставам на разположение.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here