С препечените филийки – до тук

0

време за прочит: 1 минута

С гости от Германия посетихме ресторант в Симеоново. Собственика, реши сам да обслужи масата. Стартира с печени филийки на скара намазани с мазнина и самардала. Ефекта обаче беше обратен. Един от гостите вдигна голям скандал, че филийките припечени на скарата са канцерогенни. Собственика, тогава за компенсация донесе  бутилка вино. Ами то от препечените филийки по-хубаво няма. Оказва се,  че не е така.

Учени от университета в Колорадо са установили, че  леко препеченият хляб е толкова опасен, че лесно може да мине за химическо оръжие.

 Експертите са провели експерименти с препечен тост, инсталирайки десетки сензори в кухнята. Те са били изумени, колко много вредни вещества се намират на повърхността на този тост. Оказало се, че препечения хляб значително надвишава замърсяването от уличния газ.
Когато тостера се нагрява, хлябът и особено неговите трохи излъчват редица вещества, включително етанол, който е страничен продукт на дрождите. Препечените  до златисто-кафяво филийки  излъчват 300–400 микрограма на кубичен метър, а леко изгорените – 3-4 хиляди микрограма. Това е 15 пъти по-високия праг на безопасна концентрация на това вещество, определен от Световната здравна организация.
Руските учени добавят, че всички пържени ястия по някакъв начин вредят на здравето. Например, пърженето с нискокачествено растително масло запълва храната с транс-мазнини, което кара тялото да повиши нивото на лошия холестерол, от който страдат сърцето и кръвоносните съдове.
Също така, те назоваха продукти, приближаващи преждевременната смърт. Оказа се, че това е всяка пържена храна.
източник: tass.ru

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here