Зоонозите: седем от десет

0

време за прочит: 1,5 минути

Около 75% от заболяванията, засягащи световното население, са зоонози, сочат данни на Европейската асоциация на ветеринарната медицина. Тези видове патологии стават отговорни за 2,7 милиона смъртни случая годишно в световен мащаб, според уебсайта на Telecinco.

Зоонотичните заболявания често се причиняват от вируси, бактерии, паразити и гъбички и могат да се предават дори от домашни любимци. Също селскостопански или производствени животни, могат да се заразят с паразитни инфекции като „Cryptosporidium“ и да ги предадат на хората, ако консумират месото или водата, замърсени с изпражненията на заразените животни. В случай на заболявания  от домашни любимци, наличието на паразити би било най-честата причина за заразяване на хората.

Потенциално много животни е да бъдат носители на различни болести, предавани на хората. Ето защо превенцията е толкова важна. В нашата среда най-добрият начин за предотвратяване на инфекции между животни и хора е ваксинацията като превантивна мярка, както при хора, така и при животни. Това е мярка, която Animal Health Europe счита за съществена, за да може да гарантира здравето на обществото, в което живеем.

Вземете и предпазни мерки, когато сте в контакт с непознато, или диво животно, особено ако външният му вид показва, че може да е болно.

Зоонозите са група от инфекциозни и паразитни болести, които могат да се предават от животните на хората и обратно.

Като „зооантропонози“ се означават заболяванията, които обикновено се предават от животните на хората. Такива са трихинелозата, антраксът, бруцелозата, шапът. Към тях може да се прибавят още Лаймска болест, Марсилска треска, Хеморагична треска, Лептоспироза, и др.

Като „антропозоонози“ се означават заболяванията, които обикновено се предават от хората на животните. Типичен пример е тениаринхозата (говеждата тения).

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here