Обръщаме палачинката – едно

Допреди няколко години експертите ни убеждаваха, че колкото по-рано юниците достигнат определеното тегло за заплождане и се заплодят, съответно и се отелят по-рано, е много добре за бизнеса.  Млякото идва по-рано, разходите за отглеждането на юниците са по-малки и куп още доводи. Стигна се дотам, че НСГБ написа писмо до БАБХ за намаляване оптималната възраст на отелване – от 24 месеца на 22 месеца.
Сега обаче, вече се говори съвсем друго и разбира се „родило“ се от промените при отглеждането на млечните крави. 

Юниците трябва да са добре развити за първото отелване. Те трябва да имат 85% от теглото на възрастните крави преди заплождането и трябва да тежат  95% малко преди отелване (включени теле и плацента).

Стратегията за вкарване на юниците в доилна зала, възможно най-рано подсказва, че след това се спира влагането на средства в отглеждането  им, и започват да се правят пари.
Какво мисли по въпроса за ранното заплождане ветеринарният лекар Стейли, изказването му на годишната конференция на Асоциацията на млечните телета и юници.

“Да, възможно е юница на 21-22 месечна възраст да роди теле, така че те да се телет средно на 21 до 22 месеца” – казва ветеринарният лекар Стейли. Но за тази първа възраст на отелване, юниците трябва да имат среден дневен прираст от 1100 г на ден от раждането до отелването. В противен случай те няма да развият необходимата физическа зрялост, от която се нуждаят за добра бременност и млеконадой. “

Според докторът, юниците в една млечна ферма не бива да се управляват по такъв начин, че да се телят, когато са навършили 21 месеца, и в същото време да са отглеждани по такъв начин, че според физическото им развитие трябва да се отелят едва на 24 месеца.

Времето на осеменяване трябва да се основава на по-високото живо тегло, постигнато при отглеждането в млада възраст.

Ако юниците  са твърде млади, т.е. нямат необходимото физическо развитие, те имат чести проблеми по отношение на отелването и млеконадоя.  Следва разпределението на приетите хранителни вещества къде да отидат за растеж или производство на мляко.

Според д-р Стейли натрупването на 450 г телесно тегло на ден след отелване грубо се конкурира с производството на 3 кг мляко. 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here