“Криста” ЕООД: Стратегии за използване на протектирани аминокиселини (1 част)

0

свързани статии:
“Криста” ЕООД: Стратегии за използване на протектирани аминокиселини          (2 част)

През последните няколко десетилетия инструментите за балансиране на дажбите и технологиите за разработване на продукти се подобриха значително. Също така вече имаме по-добро разбиране за биологията и хранителните нужди на кравата. Това разбиране доведе до създаването на прости, но високоефективни продукти като буфери и дрожди, които повишават производителността на животните като се добавят към съществуващата дажба. Тези продукти са известни като “фуражни добавки.” Но това важи ли за протектираните аминокиселини? Можем ли просто да ги прибавим към фуража и да очакваме добри резултати? Наистина ли са само „добавки“ или трябва да ги определим като високоспециализирани „хранителни съставки“?

Млечната крава не изисква протеини, а аминокиселини, от които са съставени протеините. Протеинът се разгражда до аминокиселини, които след това се използват от кравата, за да задоволят нуждите й от хранителни вещества. В миналото прекомерното хранене с протеини беше много често срещан подход за задоволяване на нуждите от аминокиселини, тъй като протеинът беше сравнително евтин и отделянето на азот в околната среда не представляваше голям проблем. Днес качеството на протеините и нестабилността на цените са основни предизвикателства, както и необходимостта от намаляване на отделянето на азот в околната среда.

Някои смятат, че протектираните аминокиселини трябва да се използват като добавки за повишаване на производството на мляко и млечни компоненти, но този подход дава непоследователни резултати. Протектираните аминокиселини са хранителни вещества, и като такива те подпомагат билогичните процеси и усвояването на други съставки в дажбата, за да може животното да отговори по-добре на производствените, здравни и репродуктивни очаквания на всички етапи на лактация и нива на производство. Те осигуряват хранителни вещества като лизин и метионин по-ефикасно и постоянно от други фуражни съставки, като например соевото брашно, без прекомерно доставяне на хранителни вещества, от които кравата може да не се нуждае. Може би най-важната полза от протектираните аминокиселини е, че чрез намаляване на суровия протеин, създава необходимото място в дажбата, което може да бъде използвано за доставяне на други хранителни вещества, като енергия и фибри.

При балансиране на дажбата, едно от най-големите предизвикателства е да се управлява съставът, за да се реагира на бързо и непрекъснато променящите се фактори, които са решаващи за рентабилността на фермата, например цени и качество на фуража, наличност на съставките и др.

Премиксите и допълващите фуражи на Christa Nutrition са формулирани така, че да отговорят на хранителните нужди на животните в раличните стадии от тяхното развитие. Ние с изключително внимание разработваме и произвеждаме продукти, съобразени с целите на клиента и използваните суровини и предлагаме консултация за постигане на оптимални резултати.

За повече информация, моля свържете се с наш експерт по хранене на преживни: http://christa.bg/contacts.html

Контакт Южна България: 0889 561083

Контакт Северна България: 0885 136249

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here