Тодор Арбов – Профилактична програма в говедовъдството

0

време за прочит: 1 минути

Постарахме се да вземем и публикуваме мнението по този изключително важен въпрос за нашето животновъдство – профилактичната програма за борба със заразните заболявания по животните. След д-р Симеон Пантелев,

Д-р Симеон Пантелеев – Профилактична програма в говедовъдството

ето и мнението на г-н Тодор Арбов.

Тази тема е доста дълга, но и много важна. Най-добре  спорните въпроси да се решат в дискусия. Оставам на разположение и засега мога да кажа следното.

  1. BVD (мукозна болест) – изчистването на стадата в България чрез тестване е практически невъзможно (тук не е Дания)

Затова за BVD трябва да се ваксинира, заедно с IBR (инфекциозен ринотрахеит). Тези две заболявания имат негативен ефект и в млекодайното, и в месодайното говедовъдство – ранна ембрионална смъртност и тежки заболявания с летален изход при новородените телета.

  1. Изследването за паратуберкулоза (Jonies) трябва да е задължително. Заболяването е широко разпространено в България и има голям негативен икономически ефект. Има програми (доброволни) за отстраняване на това заболяване, които се прилагат в САЩ и Канада, финансирани от бюджета. Тази болест се нарича “тихият крадец”, защото най-често е в хроничен вид, без клинични признаци, но може да значително да намали производството на мляко.
  2. Има две други широко разпространени заболявания в България,  с голям негативен ефект в млечното говедовъдство

– заразен мастит, предизвикван от Staphylococcus aureus Strptococcus agalactia

– заразен мастит и аборти, предизвикани от Mycoplasma bovis.

Знам, че лабораторията в Русе прави тези тестове, даже има PCR тест за микоплазма.

Ако успеем да се преборим с тези заболявания, средната млечност в България ще се вдигне поне с 30% за много кратък период.

Тодор Арбов- наш експерт по животновъдство.  Работи  по въпросите на говедовъдството в едни от най-престижните говедовъдни фирми в САЩ, Канада, Румъния, Украйна, Беларус, Русия и др. и разбира се в България.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here