2 част: Д-р Пламен Конов – Профилактична програма в говедовъдството

0

Време за прочит: 5 минути

Материалът на д-р Конов по отношение ДПП продължава с болестите, които имаме или ще дойдат през новия тригодишен период и трябва да вземем спешни мерки за предотвратяване разпространението им.


Д-р Пламен Конов

Д-р Пламен Конов: „Предлагам да се обърне внимание на следните Инфекциозни и Паразитни болести, които е доказано, че съществуват при животните в България:

Ку-треска – известна още и като „Балкански грип” е типична зоо-антропоноза. Причинителят – Coxiella burnetii е вътреклетъчна патогенна бактерия, която дори се използва за биологично оръжие. Пораженията остават тихи и скрити без дори да се предполага наличието на такава болест в много от случаите. Болестта се среща при всички животни – говеда, овце, кози, коне, кучета, котки, птици, гризачи. Човек се заразява аерогенно, транскутанно от замърсени повърхности, чрез ухапване от кърлеж. Болестта протича грипоподобно и не са рядкост белодробни и сърдечни усложнения, емболии и тромбози на съдове в мозъка и сърцето. Има трайно заразоносителство. Лекува се с антибиотици, които са особено опасни за бременни жени. Ку-треската би могла да се превърне в своеобразен „втори вариант на COVID-19”! – Много „общи пунктове” има между двете болести.

  • Ехинококоза – позната още, като „Кучешка тения” е паразитна болест пренасяна от кучета и котки, които са крайни гостоприемници, а човека и тревопасните животни, като междинни гостоприемници, развиват заболяването. Поразяват се всички паренхимни органи в тялото на човека. Пораженията остават за цял живот, а в някои случаи се пристъпва до хирургическо отстраняване на образувалите се ехинококови мехури в черния дроб, белия дроб, бъбреци или сърцето. Възможна е единствено профилактика на отглежданите и бездомните кучета и котки срещу вътрешни паразити – тении и глисти. България е на първо място по заразени хора с „кучешка тения” в Европа от 2011.г. насам.
  • Мастити – Все по-често се случва фермери да се оплакват от невъзможност да се излекуват възпаленията на млечната жлеза без да остане нефункционираща четвъртина или половина от вимето на крава или овца. Този „проблем-№1” на млечното говедовъдство, изисква най-вече много добро познаване и доказване на причинителите в едно с анализ за определяне на антибиотичната чувствителност на бактериите-причинители на инфекцията. От огромно значение е и спазването на т.нар. 12-златни правила при доенето.
  • МБ-ВД – Модерния Бич на Вашите Дойни говеда! Вносна инфекция, която се настанява последователно и трайно в българските ферми. Лесно заразяване, свързано не само с лошата хигиена, но особено податливо при високопродуктивните стада. Трансплацентарното заразяване на плода, комбинирано с твърде ранното заразяване и висока смъртност при новородените телета, води в крайна сметка до невъзможност да се отгледат достатъчен брой качествени, ремонтни женски животни. Не е за подценяване смесването на двете инфекции и за това е нужно диференцирането им като отделни заболявания, за да бъде прилагана успешно профилактиката.
  • Ензоотична Левкоза по Говедата – Още един „тих убиец”! ЕЛ е добре позната и широко разпространена не само в България, а и в Европа. Някои страни, като Италия и Полша успяха да бъдат обявени, като „свободни от болестта – Ензоотична Левкоза по Говедата”. У нас се водеше някакъв мониторинг до към 2012.г., но без да се взимат сериозни мерки за отстраняване на положително-реагиралите говеда. Това доведе до неконтролируемото и разпространение във всички ферми, без фермерите, особено по-младите, да подозират за съществуването и. Вярно, че е недостатъчно доказано заразяването на човек от животно с ЕЛ, но дори скритите поражения и ниската продуктивност по говедата са достатъчно условие да се помисли за нейната профилактика.

Д-р Пламен Конов

Очаквам да се проведе среща с БАБХ по въпросите, които Вие поставихте и да немерим най-доброто решение за нашето Животновъдство, като създадем наистина работеща многогодишна профилактична програма за ликвидиране на болестите по животните.

Надявам се, да съм бил полезен с горния материал.”

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here