Внимание животновъди – туристи

0

Време за прочит: четири минути

Както се развиват нещата около коронавируса, отпуските и работата, вероятно много наши съграждани ще предпочетат да почиват в България. Морето, независимо от облекченията за хотелиерите, едва ли цените ще паднат. Всичко това вероятно ще наложи повече излизане в планината. Фактите показват, че и планината има своите изненади. Редовно изгубени или паднали туристи. Добре, че нямаме много животни съсредоточени там през лятото и инцидентите с туристи у нас са малко. Въпреки всичко трябва да имаме тази опасност в предвид.
В Алпите има инциденти непрекъснато. Крави нападат туристи, домашни кучета плашат овце и кози и др. подобни. Опасностите са и за животните – те може да паднат в пропаст, да стане жертва на мълния или дори да се удавят.  Затова в много държави застраховането на животните, които излизат в планината, е задължително и  ако е необходимо, и има  отделна застраховка за съдебни разноски.

Всички тези сблъсъци между туристи и животни могат да бъдат предотвратени отчасти при спазването на някои правила.

Това започва с превантивните мерки, предприети от земеделските стопани: агресивните животни не трябва да бъдат извеждани в близост с маршрутите на туристите или разхождащите се. Защото участниците в движението имат малко или никакви познания как да се справят с добитъка.

Теоретично принципът е лесен за разбиране: една майка винаги иска да защити децата си. Такъв е случаят с човешките деца. Кравите не се различават, когато споделят пасищата с телетата си. В друг смисъл, тук не трябва да се прави пряко сравнение с хората, въпреки че това поведение също не  е напълно непознато: „Биковете защитават кравите особено срещу предполагаеми конкуренти – също и срещу хората“.

Като цяло може да се каже, че при среща между хора и животни, разстоянието за безопасност не трябва да бъде преодоляно, въпреки че това не може да бъде измерено в метри, а се ограничава в зависимост от животното и ситуацията.

Малките телета имат привличащо поведение. Те привличат хората да ги погалят. Така ли обаче мисли кравата-майка. Те не обичат непознати да пипат телето..
Не приближавайте телетата и не ги пипайте при никакви обстоятелства“.

Друго правило е: дръжте кучета на каишка! За говедата едно куче определено е хищник – независимо от външния му вид и размера.  Майките крави  нападат, когато видят телетата си под заплаха. Следователно кучетата и собствениците на кучета трябва да са тихи, когато минават покрай стадото и домашния любимец трябва да бъде на каишка в такива райони.
Ако обаче има атака от крави, препоръчва  се незабавно да пуснете каишката, за да може кучето бързо да избяга. Кравите се чувстват по-малко застрашени от хората, отколкото от кучетата.

Дори собственото селскостопанско куче, което кравите познават, може да се възприеме като заплаха. Това може да направи кравата толкова дива, че дори собственика и може  да отстъпи. Никога не трябва да търсим  вината в кравата

Тоня Мишева

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here