След кризата – до днес и утре

0

Независимо от това, че продължаваме да говорим за вируса и ежедневно да има пострадали, икономиката започна да си стъпва на краката и с бързи мерки иска да навакса пропуснатото. На всякакви нива се правят анализи и съответно чертаят какво трябва да се направи, за да се навакса изоставането и да се върви напред.
Какво бе обсъждано на конференцията на IFCN
(Млечна изследователска мрежа) – е международна изследователска компания, която си сътрудничи с изследователи от около 100 страни и обслужва друга мрежа от над 100 компании в световната млечна верига.

Не знаем също дали България е член на тази организация и имало ли е наш представител по време на конференцията.

 На 2-3 юни, по време на 21-ата конференция на IFCN, млечни експерти от 70 страни обсъдиха влиянието на Covid-19 за млечната криза.  Събитието беше посветено на състоянието на млечната промишленост, както и преодоляването на кризата.

2019 г. – важно е да разберем какво се е случило годината преди кризата
През 2019 г. ръстът на производството на мляко, 1,4%, е значително по-нисък от средния за дългосрочния  план (2,3%). Основно влияние за това оказаха   главно Индия, Океания, Африка и Близкия изток.

Междувременно нарастващата популярност на млечните алтернативи в богатите страни и намаляващата наличност на мляко в развиващите се икономики забавиха растежа на търсенето.

Икономиката на млечната ферма изглеждаше по-положителна, тъй като през 2019 г. световната цена на млякото се увеличи с 6% до нивото от 37,3 USD / 100 kg. Въпреки това, за много земеделски производители, особено в САЩ и ЕС, тази цена на млякото често се оказва „твърде малка за живеене и твърде голяма, за да се умре“

Индикаторът на изкупната цена на млякото в различни страни може да се използва като индикатор за кризата.   Картата показва цените на млякото за 75 държави през май в сравнение с февруари 2020 година.

Изглежда, че все още няма сериозна криза в бранша, тъй като цените на млякото са намалели средно с 4,6%.   Съществуват обаче две големи държави, които могат да се считат за „епицентър на млечната криза“: САЩ и Индия със спад съответно -29% и -19%.

Една трета от експертите в млечната индустрия, участващи в проучването, смятат, че страната им е едва в началото на кризата.   И две трети от участниците – че дъното на кризата вече е достигнато.

Преодоляване на кризата – прогноза на цените на млякото до края на 2020 г.

Перспективите за световните цени на млякото през 2020 г. остават предизвикателни, а възгледите на анализаторите за бъдещето на пазарите не съвпадат.   От началото на юни някои експерти на пазара на млечни продукти очакват бързо възстановяване на цените на млякото до $ 35 USD / 100 kг мляко през юли.    Повечето експерти, които участваха в конференцията, очакват възстановяване на цената за по-дълъг период от време, който трябва да изтече, преди да се достигнат предишните ценови нива.

Причината за това е значителното увеличение на предлагането на мляко през 2020 г., съчетано с голяма вероятност от намаляване на търсенето на глава от населението в резултат на икономическата криза.

Ще бъдат необходими допълнителни изследвания върху запасите от млечни продукти и потенциалното изместване на търсенето от „неофициални“ млечни продукти към „формални“ в развиващите се страни, което може да има положителен ефект върху вноса на млечни продукти.

В края на конференцията стана ясно, че наблюдението в реално време на работата на млечните продукти е ключово.   В следващите месеци IFCN ще актуализира данните си от изследвания, за да помогне на специалистите в млечните продукти да се ориентират по-добре в това време.

източник: IFCN

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here