Приключенията на едно селско момиче: Изкуствено осеменяване на крави / 18 част

Преди около две години започнахме да осеменяваме  изкуствено  нашите крави. Първо с помощта на нашия ветеринар, след това го направих напълно сам. Завърших курса за осеменители. Междувременно вече се раждат първите ми независими същества и те също изглеждат добре! Работим с бик от години. Преди две години написах материала   за естественото  покриване.  Което е и най -четеното съобщение в моя блог – броячът вече достигна над 5000 гледания! Младите говеда все още са с бика, така, че заплождането  е естествено при тях. Ще разберете как работи изкуственото осеменяване в това изложение .

Да имате ефективно  осеменяване, човек трябва да е избрал подходящия момент за осеменяване и правилния бик, след което спермата може да се размразява по правилата и да се постави в пистолета.

Кравата в подходящото време за осеменяване ли е? разгоненоста  на кравата се състои от различни фази,  които   обсъдих преди това обстойно: първо мучете,  след това скочете и по-късно се оставете да бъдете скочени, Когато работите с бик, това е подходящият момент за покритие. При изкуственото осеменяване е най-добре да изчакате известно време. Оптималното е от 12 до 18 часа след началото на разгонеността . Когато човек види крава активна сутрин, най-добре е да се осемени вечер, когато човек ги види активни вечер, осеменява сутрин.

Кой бик пасва на кравата? Ние работим със сперматозоиди от World Wide Sires (WWS) и тази компания също предоставя съвети за биковете. Това означава, че биковете се препоръчват за кравата. Как може да стане това? Кравите са насочени към подобрение на различни компоненнити:  крака, виме, скорост на доене, качества на млякото и др. Въз основа на исканията ни какво желаем да подобрим се избират няколко бика от каталога, които най-добре подхождат на всички крави. Компютърна програма след това изчислява кой бик пасва най-добре на всяка крава – това означава, че недостатъците на кравата в потомството са подобрени.  Аз също разглеждам цвета на кравата или родителите на кравата, така че да имаме  повече червени телета в нашия обор.

Как правилно се използва спермата? В стопанствата, които изкуствено осеменяват, има съд с течен азот (-196 ° C), в който се съхраняват паетите със  спермата. Спермата всъщност е добре запазена в съда за неопределено време, ако, разбира се, течният азот се допълва периодично. За да размразите сламката със сперма, първо се уверете, че горещата водна баня е готова-от 35 до максимум 38 ° C. След това се изважда леко нагоре канистара в които се съхранява спермата определена за тази крава. Паетата се изважда възможно най-бързо, но възможно най-внимателно и се поставя в банята с топла вода. Тук спермата се размразява около минута.Температурата и продължителността на престоя във водната баня са много важни, тъй като сперматозоидите се повреждат в случай на бавно и или частично размразяване.

Как да поставите сламката със сперма в пистолета? Пистолетът е инструментът, който вкарва спермата в кравата.  Най-добре се довежда до телесната температура, като го поставите под ризата или пуловер преди размразяване на спермата. Звучи странно, но по този начин пистолетът се загрява добре, въпреки че може да се търка и с ръцете. Когато паетата  сперма е била в банята с гореща вода за минута, тя може да бъде извадена и поставена в пистолета в правилната посока. Краят на сламката се отрязва ислед това пистолета се поставя в ръкавицата и отново под пуловера, към тялото на топло място. В повечето случаи това са стандартни ръкави, но от няколко месеца използвам алфа ръкави. Разликата е главата на ръкавицата, която в специалната версия е кръгла и затворена (с две малки дупки), което причинява по-малко дразнене или увреждане на кравата .

След всичко това човек вече може ефективно да премине към изкуствено осеменяване. 

Изкуственото осеменяване на кравите не е проста задача, защото всичко трябва да се направи сляпо, чрез докосване. С дясната ръка (или лявата ръка при левичари) човек влиза в ректума на кравата. Разбира се, слагат се ръкавици и използват смазочни материали. Когато има изпражнения, човек може да избере: премахнете ги или отидете под тях ръчно. Обикновено премахвам изпражненията, защото усещам всичко по-лесно. С дясната ръка човек също ще се опита да отвори вулвата отвътре, така че с лявата ръка пистолетът вече може да бъде вкаран  под 45 °. Вкарайте пистолета право и го залепете, доколкото можете, но без да натискате силно. По този начин пистолетът трябва да е почти пред шийката на матката.

С дясната ръка  сега ще търсим  шийката на матката. Човек се опитва да направи това (между палеца и ръката) в началото на шийката на матката. Сега трябва да вкарате пистолета във входа на шийката на матката, най-добре като плъзнете шийката на матката над пистолета с дясната ръка и след това опитайте да натиснете пистолета допълнително с лявата ръка. След това с дясната ръка човек ще задържи шийката на матката  и ще я премести малко напред-назад, така че пистолетът да докосне шийните гънки и да стигне чак до утробата. Сега пистолетът може да се изпразва бавно с лявата ръка и след това внимателно да се извади от кравата по права линия. Кравата вече е осеменена изкуствено.

По-горе е обяснено осеменяване без проблеми, но често възникват трудности. Например, когато човек влезе в ректума на кравата, тя може да започне да натиска, така че ръката да се стисне и човек вече да няма усещане в пръстите. По този начин, разбира се, не е лесно да почувствате добре шийката на матката и пистолета. Това, което също може да се случи, е, че човек да не стигне с пистолета до шийката на матката, заради гънките в обвивката. За да разрешите това, шийката на матката може да се хване и първо да се издърпа към вас и след това да се избута напред, след което тези гънки се изглаждат. Още няколко точки: намирането на отвора на шийката на матката не винаги е толкова лесно, както и преминаването  на пистолета по целия път през шийката на матката.
Пистолетът може само да влезе през шийката на матката, защото ако е избутан твърде напред, той може да влезе в една от двете фалопиеви тръби. Освен това всяка крава е различна, всяка шийка има малко по-различна форма, но човек не вижда това и затова винаги трябва да може правилно да сканира. Търпението наистина е необходимо тук, защото всичко трябва да се прави с повишено внимание.

След изкуствено осеменяване се чака дали кравата е бременна.  Ако всичко върви добре, телето се ражда девет месеца по-късно ! 

Джули Ван Бовен


Фалопиевите тръби, известни още и като маточни тръби, са орган в женското тяло, който играе много важна и съществена роля. Те имат пряко участие в отвеждането на вече оплодената яйцеклетка в матката ,където  се имплантира  започва своето развитие. След успешно имплантиране и след около 40 гестационни седмици или 9 месеца бъдещото теле ще се появи на бял свят.

Джули Ван Бовен

Приключенията на едно селско момиче / 1 част
Приключенията на едно селско момиче / 2 част
Приключенията на едно селско момиче / 3 част
Приключенията на едно селско момиче – Раждане на теле / 4 част
Приключенията на едно селско момиче – Цезарово сечение / 5 част
Приключенията на едно селско момиче – Отглеждане на телето / 6 част
Приключенията на едно селско момиче – Обезроговяване на телета/ 7 част
Приключенията на едно селско момиче – Всичките ни крави имат име / 8 част
Приключенията на едно селско момиче – Близнаците / 9 част
Приключенията на едно селско момиче – Естествено покриване / 10 – 1 част
Приключенията на едно селско момиче – Естествено покриване / 11 – 2 част
Приключенията на едно селско момиче – Стойте си у дома и се грижете един за друг! / 12 част
Приключенията на едно селско момиче: Пресушени крави / 13 част
Приключенията на едно селско момиче: Време и вятър / 14 част
Приключенията на едно селско момиче: Пасището / 15 част
Приключенията на едно селско момиче: Близане / 16 част
Приключенията на едно селско момиче: Кравата смуче мляко от крава/ 17 част
Приключенията на едно селско момиче: Изкуствено осеменяване на крави / 18 част
Приключенията на едно селско момиче: Оборът / 19 част
Приключенията на едно селско момиче: Доене на карусел / 20 част
Приключенията на едно селско момиче: Доене на карусел – стъпка по стъпка / 21 част
Приключенията на едно селско момиче: Кравите бързо изпитват топлинен стрес /22 част
Приключенията на едно селско момиче: На вечеря с краля и кралицата / 23 част
Приключенията на едно селско момиче: Контрол на бременността / 24 част
Приключенията на едно селско момиче: Фермерски кучета / 25 част
Приключенията на едно селско момиче: Даваш както при другите / 26 част
Приключенията на едно селско момиче: Конструкцията / 27.1 част
Приключенията на едно селско момиче: Конструкцията / 27.2 част
Приключенията на едно селско момиче: Дойде и време за пасището / 28 част
Приключенията на едно селско момиче: : Осмата лактация на Беки / 29 част
Приключенията на едно селско момиче: Защо телетата и кравите мучат / 30 част
Приключенията на едно селско момиче: Как работим в екип / 31 част
Приключенията на едно селско момиче: Сигнали от кравата / 32 част

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here